Голям скандал в БНТ: Заваляха уволнения

бнт

Редакторите на играта на БНТ „Последният печели“ бяха уволнени, а екипът наказан. До това се стигна, след използването на антисемитски цитат на Боби Фишер „Евреите не обичат да работят“.

Снощи водещият Орлин Горанов се извини в ефир, а по-рано вчера извинения поднесе и генералният директор Емил Кошлуков. Той обяви, че ще наложи и най-строги наказания.

„В предаването „Последният печели“ от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети. Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично“, категоричен бе Кошлуков.

„В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия. Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка“, добави той.

По информация на „Монитор“, редакторите на играта вече не работят за нея.