Само в 7DniSofia.bg

Корнелия Нинова изплиска легена, като дойде на власт ще прави закон за пластичното изкуство

Корнелия Нинова (1)

БСП има яснота какво и как да се направи в сферата на българската култура и духовност. „Искаме повече държавна грижа за културата. Решени сме в няколко конкретни стъпки да започнем преодоляването на проблемите в културната сфера“, заяви лидерът на БСП – Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на „Позитано“ 20.

Основен приоритет за партията е отделяне на не по-малко от 1% от брутния вътрешен продукт на България за култура. Това ще доведе до оздравяване на сектора, който е един от най-засегнатите от Ковид кризата и системно недофинансиран през последните години.

В областта на законодателството социалистите предвиждат приемане на 4 закона и осъвременяване на пети:

Закон за защита и употреба на българския език, писменост и книжовност;

Закон за културното наследство и наредбите към него;

Закон за сценичните изкуства;

Закон за развитие на българската книга, кино и пластични изкуства;

Осъвременяване на Закона за народните читалища по посока на начина на финансиране и утвърждаване на традиционните читалища с дълга история като стълбове на културата и духовността на местно ниво.

Друг проблем за който ще се търси решение е приходите от творческата дейност в държавните и общинските културни институти да остават в тях. Увеличаване заплатите на читалищните, библиотечните и музейните работници.

БСП предлага създаването на шест ключови творчески фонда в различни сфери, които ще работят на проектен принцип. Те са:

Фонд „Сценични изкуства“ – за нова българска драматургия; за младежки и детски драматичен и куклен театър; за нови креативни форми на съвременен театър;

Фонд „За съвременно изобразително изкуство“ – за изкупуване на творби на съвременни автори – художници, скулптори, графици, с цел обогатяване на художествените фондове на галериите;

Фонд „За дебютни проекти в съвременното българско художествено, документално и анимационно кино“;

Фонд „Млади български музиканти и композитори“ в сферата на класическото, популярното, фолклорното и синтетичното музикално изкуство;

Фонд „Развитие и защита на българското културно наследство“ – за обогатяване чрез откупки за фондовите колекции с нови исторически артефакти за всички музеи в страната;

Фонд „Финансиране проекти за нови литературни произведения“ – за утвърдени и млади автори и чуждестранни преводачи на съвременна българска литература.

Не на последно място, в програмата се залага дигатализация на съдържанието на фондовете на българските библиотеки с цел максимално широк достъп до тях за цялото общество. Основните програми, по които ще се изпълнява това са „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” и „Глобални библиотеки”.