Кунчев обяви скандални данни за саботаж на масовата ваксинация

доц. Ангел Кунчев

Докато има интерес и хора, които чакат, няма да спазваме работно време. Всеки който е пожелал, ще бъде ваксиниран. Това заяви в Пловдив държавният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев.

„Интересът е много голям. Убеден съм, че всеки един желаещ ще може да получи ваксината”, категоричен бе той.

„От този уикенд влязохме в масовата част на кампанията. От понеделник се включват и личните лекари. Направено е максималното. В петък бе изчистен въпросът с документацията, която трябва да попълват.

Ваксините ще стигнат. През март очакваме над половин милион дози и от 3-те ваксини. До края на март мисля, че ще получим и новата ваксина на „Янсен”, която е еднодозова”, съобщи още доц. Кунчев.

Що се отнася до страничните ефекти след ваксинацията, той обясни, че те са същите като при децата.

„Те са леко грипоподобни. Това е показател, че имунната система реагира, работи и създава антитела. При над 110 000 направени ваксини, има 153 съобщения за нежелани реакции. Само един случай има на алергична реакция, която не е в тежка фаза”, уточни той.

„Нормалните наблюдения върху ваксините доказват 7-8 месеца срок напрегнат имунитет, който ни пази. Според нас минимум година може да има имунитет”.

Доц. Кунчев подчерта, че ваксината трябва да отговаря на два показателя – ефективност и безопасност. Ако те са минали тези проучвания, които са изключително тежки, можете да сте сигурни, че отговаря на тези показатели.

За мен няма разлика в ефективността на всяка една от ваксините. Включително и категорично ваксината на „Астра Зенека“ може да се използва от хора над 65 години”, подчерта главният здравен инспектор на страната.

„Интересът към ваксините е радващ и нормален. Вярвам, че голяма част от хората ще вземат правилното решение. В Израел вече наблюдаваме рязък спад на хоспитализирани и заразени. Ако не достигнем тези нива на имунизация, ще продължим да имаме тези ограничения и мерки”, допълни той.

Доц. Кунчев предупреди и за зараждането на антиваксърски групи, които се записват за ваксинация и не отиват, с цел да компрометират процеса. „Някои хора са се записали да се ваксинират, но не идват, за да объркат имунизационните планове, да останат ваксини и да се изхвърлят“, обясни той.

„Ако сте решили, че ваксините са вредни, не си правете. Но не пречете на хората, които вярват на науката, да се предпазят.

Докъде може да стигнат човешката злоба и неразбиране? Най-глупавото нещо е да имаш възможност да се предпазиш, държавата да плаща, да организира имунизационни кабинети, да е взела мерки и ти да не се възползваш, поради което да се сблъскаш с вируса“, коментира още доц. Кунчев.