Страшно предупреждение: Ще има нов вирус, 75 пъти по-смъртоносен от COVID-19

Коронавирус

Задава се кошмар, дано не са прави учените. Някои от тях предупредиха, че следващата смъртоносна болест, която ще се разпростира по света, може да предизвиква възпаление на човешкия мозък. Гадът е 75 пъти по-смъртоносен от коронавируса, пише Daily Star.

Вирусът Нипа може да предизвика нова глобална епидемия, прогнозира водещ лекар.
Открит за първи път през 1999 г. в Малайзия, водещи лекари твърдят, че припадъците и повръщането са само част от симптомите.

Д-р Ребека Холанд, председател на катедрата по молекулярна и клетъчна биохимия в университета в Кентъки, издаде мрачно предупреждение, докато Ковид продължава да бушува.

Тя се опасява, че е „изключително вероятно“ да видим повече вируси да завладеят света в бъдеще. Експерт заяви пред Sun Online, че макар да няма съобщения за текущи огнища на Nipah, това е тревожно и, че това е само едно от редица заболявания, за които трябва да внимаваме.

Той също е определен от Световната здравна организация като един от 16-те потенциални вируса, които ще бъдат следени.

„НИПА може да бъде абсолютно причина за нова пандемия. Няколко неща за НИПА са много тревожни. Смъртността за този вирус е между 45 и 75 процента в зависимост от огнището – така че това е много по-високо от Covid-19. Доказано е, че НИПА се предава чрез храна, както и чрез контакт с екскреции от хора или животни.

Инкубационният период за НИПА може да бъде доста дълъг и може да бъде неясно дали предаването може да се случи през това време“, казват специалисти.