Бойко Борисов предупреди България: Да не се хапем след изборите!?

бойко

Несигурният резултат от изборите би могъл да влоши положителната перспектива на рейтинга на България, каза премиерът Бойко Борисов. Във фейсбук той коментира новината, че международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута.

България е единствената държава, която повишава през февруари положителната перспектива на рейтинга си, докато другите държави остават на ниво стабилна перспектива. Това каза финансовият министър Кирил Ананиев.

„Сред факторите, които биха довели до понижаване на рейтинга, е промяна в политическата обстановка, а именно да дойдат други и отново да се хапем, че сме върнали онези, и пак да се върнем назад. Ние сме с най-ниския дълг в Европа след Естония. Само преди два дни ЕК даде най-добрата си оценка за България. Най-големите агенции в света са подредили България като положителна и стабилна, и то в пандемична обстановка“, изтъкна премиерът, който беше с образователния министър Красимир Вълчев и финансовия министър Кирил Ананиев.

Ние показахме много добри резултати в периода на пандемията и те оценяват тези наши действия, както и по-доброто икономическо развитие на страна и стабилната политическа среда, в която се развива нашата страна, коментира министър-председателят.

Министър Ананиев отбеляза, че към становището на Fitch е приложена таблица, която показва как се е изменила перспективата в страните, които имат нашия кредитен рейтинг. Ние сме единствената държава, която по време на пандемия повишава на положителна перспективата, това е България.

Премиерът припомни и какво се случи в петък: „Видяхте вчера, като им се накарах малко, завършихме с 14 хиляди ваксинирани на ден. Ангелов съм го оставил на опашките, нали нямаше желаещи, а то опашки има“, заяви Борисов.

По тема за рейтинга той се обърна съм финансовия министър Кирил Ананиев: „Благодаря ти и нека това да се има предвид, когато говорят за дългове, разруха, а ние имаме оценката да сме най-добри“.

Като дойде ГЕРБ на власт, всички фондове започнаха да работят. Когато ние сме си свършили работата – оценките са най-добри и когато има риск – веднага казват, че това се дължи на несигурния резултат от изборите. Благодарение на добрите ни финансисти влязохме в европейския банков съюз. БСП имат шампиони по фалирали банки, каза Бойко Борисов.

По късно той написа във фейсбук:

„Нашите противници говорят за разруха, но разруха остава само след тяхното управление. Fitch отчита като риск за страната ни несигурния резултат от изборите. Дори и международните експерти знаят, че след коалицията БСП и ДПС следва само фалит и криза. Когато ние управляваме, всички програми работят и парите стигат до хората.

Единствено в България перспективата се повишава по време на пандемията. От изключително значение за всичко това е присъединяването ни към чакалнята на Еврозоната.

Дефицитът ни и външният дълг са сред най-ниските в Европа. Това посочват експертите. А нашите противници отново казват, че ние сме задължили българите. Това е поредната им лъжа!“


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории