Митко Щерев срещу музиканти: 30 години продаваш прахосмукачки, послеа плачеш за пенсия?

митко щерев

Пореден скандал в поп-музиката ще възникне от участието на композитора Митко Щерев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Той гостува с колеги, за да представят кавър на песента му „Хризантеми“, превърната навремето в хит от Лили Иванова, но разговорът засегна и наградите, които наскоро министерството на културата раздаде на поп-звезди от миналото като компенсация за това, че не получават пенсии.

„Как може 30 години да продаваш прахосмукачки и сега да ревеш за награда? Как може 30 години едната половина от дует да не живее в България и сега да претендират за пари? А вие знаете ли, че аз лично съм виждал как всяка вечер Борис Гуджунов прибираше по 100 лева за участие и нито веднъж не се сети да плати осигуровки за тези 3000 лв. месечно?“, каза Щерев по адрес на покойния вече Борис Гуджунов.

Очевидно той имаше предвид Христо Кидиков и дуета Стефка Берова-Йордан Марчинков. Христо Кидиков каза в няколко интервюта през последните седмици, че е бил подминат несправедливо при раздаването на паричните награди, а отговаря на условието да е имал награда от „Златният Орфей“. В същото време публично известно е, че от години той пласира прахосмукачки „Рейнбоу“ и за известно време дори завеждаше офиса на фирмата в България.

Дуетната половинка на Стефка Берова – Йордан Марчинков, живее вече над 30 години в Швеция, където има втори брак. Двамата със Стефка Берова се разведоха още през 80-те години и известно време продължаваха участията си заедно, без публиката у нас да знае, че вече не са съпрузи.

Щерев нападна и дуета Благовест и Светослав Аргирови, казвайки по техен адрес, че и те не могат да претендират за парични награди, защото нито веднъж не са участвали в „Златният Орфей“.

Освен това тезата на Митко Щерев е, че прословутите документи на едновремешната Концертна дирекция, които били изчезнали при наводнение, всъщност не са се изгубили изцяло. „Изчезнали са само тези за периода 1960-1975 г., така че всички, които имат кариера след 1975 г. би трябвало да могат да докажат платени осигуровки и да имат пенсии“, каза той.

Митко Щерев разказа и своя версия за популярен в близкото минало спор между него и Лили Иванова, който засяга песента „Хризантеми“. Според него при гостуване в дома му през 1976 г. на бащата на Филип Киркоров – Бедрос, той го помолил да му даде албуми с нови български песни и Щерев му дал албума, в който е „Хризантеми“. Години по-късно обаче това изпълнение на Лили Иванова се появява в сборен албум, издаден в Русия по иницитива на бащата на Киркоров и Щерев започна да говори, че Лили Иванова била получила пари за това, а той като автор е бил пропуснат. Това беше един от първите спорове между него и Лили. Лили Иванова каза тогава в няколко интервюта, че не е получавала никакви пари, а и не знае как записът е издаден в Русия. Сега от разказа на Щерев излезе, че самият той е дал записа на Бедрос. Това обаче не попречи отношенията му с Лили да се скъсат окончателно и той да й забрани да изпълнява песните му публично.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории