Опасна контрабанда: Хващат пратки с нестандартни маски, ръкавици и дезинфектанти

маски

През януари в България са засечени две пратки с общо 4 милиона и 400 хиляди маски, които не отговарят на стандартите на Европейския съюз. Митничарите задържат и медикаменти, предназначени за пазара на черно.

Опитите за нелегален трафик на предпазни средства започват миналата година още в първата фаза от пандемията, когато се появяват и първите новини за недостиг.

„Имахме случаи на маски за прахово боядисване или на костюми за боядисване, които са укривани. В самото начало и потребителите, и контрабандистите не са били наясно кое какво е и кое би свършило работа“, заяви пред БНТ Вяра Генова от Агенция „Митници“.

В началото на пандемията на граничен пункт „Капитан Андреево“ са задържани над 1 милион и 500 хиляди защитни маски за лице, малко над 54 хиляди опаковки антибактериален гел, както и 40 хиляди ръкавици и защитни костюма. Задържаните стоки, за които разследванията са приключили с отнемане в полза на държавата и отговарят на стандартите, са предоставени за ползване на Министерството на здравеопазването и БЧК.

„Основните пратки идват от Турция и са предназначени за Западна Европа. Укриват се по всякакви възможни начини в тайници особено когато става въпрос за медикаменти в областта на наркотрафика – между багаж, между друга легална стока, кабини на шофьори“, обясни Генова.

При лекарствата трафикът е основно два типа. Единият е свързан с медикаменти, които се продават легално в трети държави, но не са одобрени за използване в ЕС, цените на черно са по-ниски. Най-често тези продукти са сексуални стимуланти, както и някои видове препарати, които се използват в бодибилдинга. През 2020 г. на „Капитан Андреево“ са задържани малко над 25 хиляди разфасовки.

Вторият тип са медицински препарати под особен контрол, като например някои успокоителни. Те съдържат упойващи вещества и са предназначени за черния пазар, включително като суровина за наркотични вещества.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории