В Нови Искър ще постигнат нов световен рекорд

мартеница-нови-искър

След като през 2012 година в столичния район Нови Искър оплетоха мартеница с дължина 7562 метра, тази година се готви нов рекорд, съобщи кметът Даниела Райчева за Нова тв.

Малки и големи, пенсионери и ученици, вече работят по мартеница с дължина 10 000 метра – това е приблизително разстоянието от квартал “Свобода” до общината в Нови искър.

3,5 километра от бяло-червената нишка са изплетени от пенсионерския клуб в Кубратово и местното читаалище “Светлина”. Пенсионерите в съседното село Световрачене пък са направили близо 2 километра от мартеницата. Неуморно работят и учениците от 170 СУ “Васил Левски” в Нови Искър.

“Обичаят да празнуваме Баба Марта датира от незапомнени времена. В основата на народните вярвания винаги е била мартеницата – усукан бял и червен конец, който се носи за здраве и берекет.

Сега, в това време на световна пандемия, все повече се нуждаем от това да се върнем към корените и обичаите си. Затова искаме да отправим послание за здраве и благоденствие с надеждата трудните времена да свършат и отново да си върнем живота, който водехме преди”, заяви Даниела Райчева.