Само в 7DniSofia.bg

Синът на Миню Стайков излезе сух от афера за над 3,7 милиона

Стайко Стайков

До 3 704 673 лева щета за бюджета приключва ДДС-аферата „Захарно Петле“. За неин организатор преди години прокуратурата обяви сина на олигарха Миню Стайков – Стайко. След куп перипетии и странни грешки по време на разследването, Стайков-младши изненадващо бе оправдан.

Изтегленият нелегално данък от фирмата му си остава невъзстановен. Нещо повече, сумата постоянно нараства, сочи информацията на данъчните. Така за държавата остава само да пие една студена вода.

По-подобен път върви и втората данъчна афера, за която Стайков-младши е клиент на прокуратурата. В момента фирмата, с която е правил врътките, също е пред фалит, което отново прави проблематично събирането на дължимото към държавата, пише столичен таблоид.

Първата данъчна схема на Стайко Стайков е реализирана от фирма „Захарна индустрия“. Към днешна дата тя не развива дейност, няма активи или пари по сметките си, а неин собственик е социално слаб мъж. Дружеството е прехвърлено на несретник, на чието име са още над 30 компании, пише ПИК.

По време на ДДС-аферата, „Захарна индустрия“ е притежание на Стайков-младши. Чрез нея той и помагачите му започват да обявяват пред властите внос и износ на големи партиди захар. Оказва се, че сделките са фактивни, което позволява на милионерския син да си възстанови от хазната ДДС за милиони. В последствие захарта е продавана от другари на Стайко, на много по-ниска цена и чрез други кухи фирми.

Самата схема е разбита през декември 2012 г. при акция на ГДБОП с кодово име „Захарно петле“. Първоначалните изчисления показват, че ръководената от Стайко Стайков банда е източила над 2.5 млн. лева данъци. По време на операцията помагачите на Стойков са заловени. Самият той, предупреден на време от доверени хора напуска страната. Според слухове баща му, който през това време е със силно влияние пред властите, успява да се спазари с „отговорни фактори“. Това е и причината през февруари 2013 г. синът му доброволно да се предаде. Малко след това спецсъда пуска Стайко на свобода с гаранция от 50 000 лева, въпреки искането на прокуратурата за постоянен арест, заради сериозността на престъпленията.

През старта на самото дело „железните“ доказателства срещу Стайков-младши започват да окапват едно по едно. Първо се оказва, че финансовата ревизия, която описва фиктивните сделки със захар на фирмата му е изготвена по неправилен начин. За това и съдът я отхвърля. Неправомерно събрани се оказват и СРС-тата, на които са записани разговори между сина на олигарха Миню и съучастниците му. Така, в крайни сметка делото срещу Стййков стига до под кривата круша.

Малко след това собствеността на фирма „Захарна индустрия“ е прехвърлена на финансово притеснен столичанин. От тогава тя спира да развива дейност, а последващите данъчни ревизии само увеличават сумата на източеното ДДС.

И така до края на 2018 г. когато покрай аферите на баща му Миню прокуратурата разкрива нова ДДС-схема на Стайков-младши. Според държавното обвинение врътката е извършена през фирма „Рент лукс мобил“, на която собственик и управител е Стайко Стайков. Фирмата се занимава с отдаване на коли под наем. Проверка на разследващите показва, че дейността й също не е особено легална. В съобщение на прокуратурата в последствие бе посочена сумата от 500 хил. лв. източен данък.

Според запознати, отдаването под наем на колите е чисто фиктивно. На практика фирмата е притежавала луксозните джипове и лимузини, ползвани от младежа.