5 години затвор за Тайфи, дето уби с фалшива ракия 6-ма в Якоруда

Чаша, алкохол, ракия, пиянство

5 години затвор получи Тайфи Мекльов от Якоруда, който през 2015 г. разпространил фалшивото питие, той твърди, че не е негово.

Леката присъда съдът обяснява с факта, че мъжът не е знаел, че продава метилов алкохол.
Прокуратурата и семействата недоволни и обжалват.

“Да се изиска справка от ОД МВР – Благоевград, за свидетеля Капинаров какви завършени курсове или умения е придобил извън полицейската квалификация, придобил ли е в тези курсове органолептични умения извън общоприетите.”

Това е едно от исканията до Софийския апелативен съд на защитника на Тайфи Мекльов, подсъдим за смъртта на шестима мъже от Якоруда, починали след употреба на отровна ракия.

Адвокат Лъчезар Таков иска още да разбере в какво качество полицаят е присъствал на претърсването в дома на Мекльов. “Като полицейски служител, поемно лице, като специалист – технически помощник, или като заместващ следово куче, тъй като е надушил мирис на алкохол въпреки липсата на такива умения”, допълва защитникът.

Окръжният съд в Благоевград призна за виновен Тайфи Мекльов за това, че от 20 до 28 декември 2015 г. в дървообработващия си цех е разпространил ракия с метилов алкохол и от нея са починали Юсуф Мемчов, Вайдин Мисанков, Салих Муртев и Мустафа Юсеинов.

Според съда за още двама починали от метиловия алкохол – Симеон Гаджев и Рифат Тупев, не са намерени доказателства, че те също са пили от ракията, предоставена от Мекльов. Единият я купил от лавка в Якоруда, а другият я придобил по неустановен начин.

Други осем мъже също бяха натровени от фалшивото питие, но лекарите им спасиха живота.

Магистратите приеха, че разпространителят на отровното питие е виновен за смъртта на мъжете, но е извършил престъплението по непредпазливост, защото не е знаел, че продава метилов алкохол. Наказанието, което получи, е 5 г. затвор. Ще трябва да плати и на 16 наследници на починалите и пострадалите общо 1 190 000 лв. за причинените неимуществени вреди.

Мекльов обжалва присъдата пред Софийския апелативен съд. Прокуратурата и гражданските обвинители също протестираха, недоволни от наказанието. Преди дни делото започна в Софийския апелативен съд и ще продължи през март.

“Когато чухме присъдата в залата в Благоевград, останахме като попарени. Не очаквахме толкова малко наказание за човек, който е продавал отровна ракия, от която пък си отидоха на оня свят шест млади момчета.” Това каза Ати Муртева, майка на 30-годишния Салих.

Трагедията в Якоруда се разигра около Коледа през 2015 г., когато за няколко дни починаха шестима мъже на възраст от 30 до 40 г., а още осем получиха тежки натравяния и бяха настанени в болница.

Част от тях на 25 декември празнували 38-ия рождения ден на Вайдин, а други са били на “свинска сватба” в дома на Медо Биков. Вайдин и Салих купили ракията от Мекльов, а Медо пък получил 4 литра в замяна на породист заек.

На 26 декември рожденикът Вайдин починал. Погребали го, без да има съмнения, че може да е натровен. За няколко дни след това починали и останалите, а пострадалите по спешност бяха настанени в реанимацията на благоевградската болница. Едва тогава се появиха съмнения, че причината е метилов алкохол. Наложи се ексхумация на тялото на Вайдин, а експертизата установи, че действително е натровен.

Дни след масовата трагедия се разбра, че пет дни по-рано, на 21 декември, пък е починал и Юсуф Мемчов.

Тялото му също бе ексхумирано и се установи, че и той е починал от метиловия алкохол. В съда обаче не се доказа двама от тях – Симеон и Рифат, да са взели пиенето от Мекльов и той бе оправдан за тяхната смърт. Пред съдебния състав обвиненият обясни, че ракията не била негова и никога не е произвеждал незаконно алкохол. Точно първият починал – Юсуф, му я донесъл в туба от 6 литра и я оставил в цеха му. От нея той дал на останалите, но не знаел, че е отровна.

“Синът ми почина и не може да се защити. Най-лесно е да обвиниш и да прехвърлиш вината на мъртвия”, гневи се Айше, майката на Юсуф.

“Пет години чакам синът ми да се върне и да го прегърна. Златно момче беше. Работеше в строителството в София, помагаше ми със средства, за да се издържам. Пет години децата ни гният в земята, а убиецът получи 5 години затвор! Къде ни е правосъдието”, плаче майката на Салих.

Тя е потресена от твърденията, че починалите били пияници. “Салко правеше най-хубавите къщи и хотели в София. Може ли пропаднал човек, какъвто искаха да го изкарат, да разчита технически планове, чертежи, да изпълнява такива обекти! Това е долна клевета”, непримирима е Ати Муртева. Казва, че от 5 г. всеки ден ходи на гробищата, след това на работа и обратно вкъщи. Не излиза в града, почти не се среща с други хора.

“Разболях се, вече съм половин човек. Пия една шепа хапчета. Питам се всеки ден защо човек, алчен за пари, погреба младите момчета. Толкова е жестоко! Нямам дори сили да живея вече”, допълни Ати.

Настанените в болницата, които бяха спасени благодарение на усилията на лекарите, казаха, че ракията на Тайфи била много приятна на вкус и въобще не допускали, че е отровна.

“Срам и позор е тази ниска присъда! Млади хора бяха изтровени. Майките им плачеха в залата, животът им е съсипан. Ние оцеляхме, но и нашето здраве не е същото. Аз вече не съм онова здраво момче, което бях преди това. Този метил ми е съсипал вътрешните органи, има поражения, които вероятно ще останат до края на живота ми. Непрекъснато имам болежки оттук-оттам. Няма държава”, възмущава се оцелелият Иван Неделчев, който бе в кома.

Съдът в Благоевград при произнасяне на присъдата се позова и на обстоятелството, че полицаят Капинаров е присъствал на обиска в къщата на Мекльов на 27 декември и е усетил силна миризма на алкохол от сифона в помещението над гаража. Проверил в кофите за боклук на улицата и открил няколко туби, в които имало малко жълтеникава течност. Защитата на Мекльов обаче твърди, че на цялата улица имало само един контейнер за смет, а живеели много семейства и не било ясно кой е изхвърлил тубите. В съдебнотоксикологичната експертиза е установено, че метанолът, установен в намерените туби в контейнера за смет, е идентичен с този, от който са отровени шестимата.

Адвокатът на обвиняемия, обаче иска втората съдебна инстанция да назначи повторна експертиза и да се види хроматографският профил и на веществото в тубите, и на това в труповете на починалите. Иска да се изясни дали е възможно пострадалите да са консумирали метилов алкохол от друг източник, а не само от разпространения от Мекльов.

Заради това, че е прието, че четирима са починали от ракията на Мекльов, а за другите двама не е установено, адвокатът настоява и да се изиска справка от полицията и прокуратурата дали през 2014 и 2015 г. има други случаи на отравяне с метанол в Благоевградска област.

“Установени ли са лица, продавали или изготвяли такива токсични смеси, и има ли обвинени за това”, настоява адвокатът. “Възмутена съм от тези искания на защитата! Надявахме се на втора инстанция делото да приключи по-бързо”, коментира лаконично Ати Муртева.

Очаква се Апелативният съд да се произнесе кои от исканията на защитата да бъдат приети и кои – отхвърлени.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории