Внимавайте, ако пътувате към курортите ни: КАТ излиза „под прикритие”

КАТ полиция

От днес започва усилен контрол за спазване на правилата за движение по пътищата, като на различни територии в страната, катаджиите ще следят по различни направления.

Особено голямо полицейско присъствие ще има по пътищата към зимните ни курорти Боровец, Банско и Пампорово, където се очаква трафикът през почивните дни да е голям. Това съобщи главен инспектор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция.

Ще бъдат изпратени и цивилни екипи, които ще шофират заедно с потоците от коли и тайно ще следят за скорост, неправилни маневри и изпреварване. Близнаков предупреди, че поради високите температурни амплитуди се създава опасност от падащи камъни и призова водачите да бъдат внимателни. Рано тази сутрин е имало сигнал за подобен случай на територията на Смолян. Пътищата в момента са почистени и няма бедстващи.

Ще има контрол и в малките населени места, където е регистирано завишение на пътнотранспортния травматизъм. От „Пътна полиция“ обаче не разкриха кои са те.

Продължават проверките на товарни автомобили поради засиления трафик. За изминалата акция по линия на ROADPOL са проверени общо 9407 товарни автомобила, като са установени 3478 нарушения. 148 от тях са свързани с техническа неизправност, като в 10 от случаите са констатирани опасни такива и са наложени принудителни мерки, като не е допуснато движението на камионите. Установени са 10 случая на употреба на алкохол от водачите, а 1 шофьор на тежкотоварен автомобил е карал под въздействието на наркотици.

Един водач пък е арестуван за предлагане на подкуп на полицаите. Катаджиите са установили и три камиона, превозвали нелегално хора.

По време на акцията са проверени и 1648 автобуса, като са установени 281 нарушения, като те са незначителни, обясни гл. инсп. Близнаков. Само в един случай е установена употребата на алкохол от автобусен водач.