Окончателно: От 2022 година – нови правила за милиони шофьори

опашки-коли

От юни 2022 г. кметовете ще могат временно да забраняват движението на замърсяващи атмосферния въздух автомобили в определени зони в градовете с ниски емисии в дни със завишени нива на замърсители в атмосферния въздух. Това решиха окончателно депутатите, след като приеха промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, пише 24 часа.

Промяната е свързана с Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в периода 2018-2024 г., в която са предложени мерки за намаляване на вредните емисии от транспортния сектор, като една от тези мерки е обновяването на зоните с ниски емисии.

Със законовата промяна общинските съвети ще могат да ограничават движението на определени категории превозни средства на територията на съответната община и да създават зони с ниски емисии на вредни вещества в случаите, когато има замърсяване на въздуха или при непостигане на нормите за замърсителите и отлаганията, посочени в наредби от здравния и екоминистъра.

Всяка община ще може да приложи мярката след решение на общинския съвет, определяйки вида на най-силно замърсяващите превозни средства и реда за ограничаване на тяхното движение.

Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като още след 12 юли тази година при преминаване на автомобилите на технически преглед ще се издават и екостикери, с които ще се определя в коя група попада колата. В стикера ще има и чип с информация за превозното средство, екологичната група и собственика.

С цел контрол на мерките, ограниченията и забраните, кметовете ще могат да използват автоматизирани технически средства и системи, както и такива, които имат достъп до данни от регистри, водени от МВР и транспортното министерство.

В зоните с ниски емисии може да се забранява и използването на определени отоплителни уреди, които замърсяват околната среда, каквито са например печките на дърва и въглища.

С друга промяна се дава право на НСИ да събира и предоставя данни на екоминистъра за образуваните количества хранителни отпадъци всяка година до 31 май. Събираната информация е необходима за изготвянето на доклад, който ще бъде изпращан ежегодно към Европейската комисия. Като държава- членка на Европейския съюз, България трябва да започне да докладва данните от измерването на количествата образувани хранителни отпадъци по цялата хранителна верига до средата на 2022 г.