Изчезна жесток убиец, горил жертвата си на клада край Бургас! Може и да е навсякъде

арест

Осъденият на 18 г. затвор за жестоко убийство Динко Вълчев е изчезнал и е обявен за общодържавно издирване. Това става ясно след заседание в Апелативния съд в Бургас, на което Динко не се явил, въпреки че делото е по негова жалба срещу присъдата на Бургаския окръжен съд.

Състав на Бургаския апелативен съд разгледа по реда на задочното производство делото за смъртта на 47-годишния  Бехчет Исмаил и го обяви за решаване.

На първа инстанция 50-годишният овчар Динко Вълчев е признат за виновен за това, че на 20 март 2015 г. в местността „Перчемлията“, в землището на бургаското село Изворище,  умишлено умъртвил търговеца на животни от Айтос Бехчет Исмаил.  След като го убил, овчарят запалил клада в стопанството си и изгорил трупа на Бехчет. После разпръснал пепелта с човешките останки на сметище край Бургас. Двамата се скарали след спор за продажба на животни.

На 16  юни 2020 г. окръжният съд в Бургас наложи присъда от 18 г. затвор при  първоначален „строг режим“ за Вълчев, както и да заплати и по 150 000 лв. кръвнина на съпругата на Бехчет и двете им деца. Тогава съдът му  мярка за неотклонение парична гаранция от 1000 лв. и забрана за напуска страната. Прокуратурата обаче внася протест и месец по-късно Апелативният съд постановява най-тежката мярка „задържане под стража“. В това време обаче овчарят изчезва, а когато служители на Съдебна охрана отиват да го приберат от посочения адрес, не го намират.

Няма данни подсъдимият да е напускал пределите на страната, казаха от Апелативния съд. Според магистратите неявяването на подсъдимия няма да попречи на изясняване на обективната истина и даде ход на делото.

Прокуратурата пледира за потвърждаване на първоинстанционната присъда като правилна и законосъобразна. Представителят на частните обвинители се присъедини към становището на държавното обвинение.

Защитата пък настоя за отмяна на постановения съдебен акт и за оправдаване на подсъдимия, алтернативно връщане на делото за ново разглеждане в окръжния съд.