Само в 7DniSofia.bg

Ген. Мутафчийски оповести стряскаща тенденция за коронавируса у нас

Венцислав Мутафчийски

„В момента, в сравнение с миналата седмица, случаите нарастват с 24% на базата на 100 хил души. 173 са до момента, а миналата бяха 139. Намираме се в нивата на около 22 октомври миналата година. Кривата на заболеваемостта все още не е толкова остра. Още се намираме в бавно нарастване на случаите“. Това заяви на традиционен брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че не е такъв случая в Кюстендил.

Проф. Мутафчийски заяви още, че се отчита намаляване на смъртността с около 9% спрямо миналата седмица.

„Прави впечатление, че от около 4 седмици смъртността се колебае. Тя е с формата на приливи и отливи от 4 седмици, колебае се между 7 и 9% увеличение. Нивата в момента отговарят на нивата, отчетени на 5 ноември миналата година. Тенденцията е ясна, има увеличение на случаите“, констатира шефът на ВМА.

Ген. Мутафчийски заяви, че се увеличава и с 10% заетостта на легла в болниците.

„Лошо впечатление прави фактът, че от списъците от РЗИ със заявили, че искат да бъдат ваксинирани, от 180 човека реално се явяват 50. Това рефлектира върху хората, които очакват да проведат ваксинацията. Затова помолихме да се помисли да се включи и четвърта фаза на ваксинация.

Ние имаме готовност да работим много по-интензивно”, коментира директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обяви, че в момента се застъпват втората и третата фаза на ваксинацията.

„Очакваме още ваксини до края на месеца. Предлагаме да се премине и към четвърта фаза – в нея влизат възрастните хора над 65 г., както и тези с хронични заболявания”, заяви проф. Гигов.

Той допълни, че има неравномерност по отношение на ваксинирането. Затова броят на ваксинираните в събота и неделя ще бъде увеличен.