Над 100 българи блокирани заради новия щам на коронавируса

коронавирус

Поради избухването на британския щам на коронавирус в Хам (Северен Рейн-Вестфалия), четири жилищни сгради бяха буквално заключени и повече от 140 души изпратени на принудителна карантина. В момента всички входове и изходи от сградите се охраняват от служителите на реда.

В понеделник станаха известни резултатите от тестването на български строител (вероятно работещ в Мюнстерланд). Поради типичните симптоми на коронавирус мъжът се е консултирал с лекар. По-късно стана известно, че е болен от британския щам B.1.1.7. Това е първият случай в Хам, казват от градската администрация. През деня бяха отчетени още пет положителни резултата от тестовете на хора от обкръжението на българина.

Само часове след като инфекцията стана известна, правителството на щата започна да прилага антикризисна концепция: около 20:00 часа четири мобилни тестови екипа се преместиха на четири адреса в областите Хам-Херинген, Западен и Северен Хамър. Очевидно там живеят няколко от колегите по работа на заразения българин. С подкрепата на преводачи и стотици полицейски служители здравните служители тестваха и поставяха заразените под карантина.

„Въз основа на адресите за регистрация предполагаме, че над 140 души трябва да бъдат тествани. Всички проби също се тестват за различни мутации“, заяви пред bild.de Йорг Месген, правен секретар на град Хам.

За да се предотврати разпространението на коронавирус, четири кооперации бяха незабавно поставени под карантина. Жителите, предимно българи, нямат право да напускат апартаментите си в продължение на 14 дни.