Фандъкова най-сетне проговори: Кабелът, убил 16-годишното дете, е прокаран напълно незаконно

Йорданка Фандъкова

Кабелът, убил 16-годишния Людмил, докато се е разхождал в София с баща си, е бил прокаран напълно незаконно. Това обяви столичният градоначалник Йорданка Фандъкова по време на пресконференция, на която предостави резултатите от проверката във връзка с фаталния инцидента на бул. „Иван Гешов“ в района на болница „Св. Иван Рилски“.

,,Искрени съболезнования пред семейството и близките на Людмил. Дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат разкрити, както и конкретните отговорници. Веднага след случая бе назначена проверка, която да установи обстоятелствата и тази проверка приключи“, обясни Фандъкова.

,,В първите часове след трагедията много от институциите побързаха да заявят, че нямат отношение и отговорности. За нас беше важно да изясним всички обстоятелства и да покажем конкретните отговорности на конкретните институции. Проверихме всички обекти на място, които се оказаха, че са незаконни. И за трите обекти, които са на тротора, няма издадено удостоверение за въвеждане на експлоатация. Другите два обекта на територията на болницата също са напълно незаконни, тъй като и за тях няма одобрени схеми за въвеждане в експлоатация“, съобщи кметът на София и допълни, че вече са изпратени заповеди до район „Триадица“ за премахването на незаконните обекти.

„Конкретно за кабела, който се предполага, че е станал причина за смъртта, води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но въпреки това има сключен договор с „ЧЕЗ Електроразпределение“ за предоставяне на електрическа енергения, договърт е за присъединяване. Договорът е сключен на база на една хвърчаща бележка, издадена през 2011 г. от главния архитект на район „Триадица“. В договора се казва, че за да се подаде напрежение, следва да има няколко документа – документ за въвеждане на експлоатация и документ за въвеждане на експлоатация на обекта. Въпреки това напрежението се подаваше до ден-днешен, докато не наредихме да бъде спряно. С други думи, имаме подадено напрежение, но без да имаме подадени документи за въвеждане в експлоатация“, уточни още Йорданка Фандъкова.

,,През септември миналата година са изпратени шест писма до район „Триадица“ за извършване на проверки за незаконни обекти, но така и не получихме никакви отговори. Така че ще очаквам отговори не само от нас, но и от другите институции, като това как ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, как така р-н „Триадица“ подава информация за обект, който е напълно незаконен, и какъв контрол установяват всички служби“, каза още столичният кмет.