Разкритие: Кметът на „Триадица“ от ДеБъ отговарял за павилионите с опасен ток на „Иван Гешов“, затварял си очите

димитър божилов (1)

Скандално продължава да е мълчанието на кмета на община „Триадица“ от „Демократична България“ Димитър Божилов за трагедията със загиналото момче на 16 години в София. Както ви информирахме по-рано днес, всички павилиони, захранвани с опасния ток, се стопанисват от неговата администрация и се оказаха незаконни, но не знайно защо Божилов и хората му са си затваряли очите и не са ги премахнали.

Нещо повече – предишният кмет на района установява през 2018 г., че преместваемите обекти нямат необходимите документи и разрешителни и започват законова процедура по премахването им. През 2019 г. обаче на власт идва човекът на Христо Иванов от ДеБъ и процедурата не е довършена, след като е върната за формална поправка. А павилионите не само не са премахнати, но остават и до сега, като се стига до шокиращия инцидент със смъртта на непълнолетния Людмил в неделя.

Както писахме по-рано днес проверка на Столична община по-рано днес показа, че и 5-те временни обекта на бул. „Иван Гешов“ в района на болница „Св. Иван Рилски“ нямат необходимата документация. Два от обектите са поставени в терена на болница „Св. Иван Рилски“ и 3 на тротоара пред болницата. За павилионите в двора на болницата са сключени договори от ръководството на лечебното заведение през 2016 година, пише ПИК.

За начина на захранване с електричество на двата обекта на тротоара, за които отговаря общината на Божилов, липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни. Трите обекта, които попадат в обхвата на тротоара, са поставени след процедури, проведени от администрацията на община „Триадица“. И при трите са открити нарушения в разрешенията за поставяне, издадени от района в несъответствие с одобрените схеми. Към разрешенията за поставяне от районната администрация не са одобрени проекти за електрозахранване на обектите.

До момента обаче въпреки констатираните нередности и неизпълнение на задълженията на администрацията на кмета на ДеБъ по скандалния случай, самият Димитър Божилов не е благоволил дори да даде публично обяснение. В неделя той отрече да има нещо със случая, отричайки общината да е отговорна за въпросните обекти и да има отношения с тях. След като истината вчера лъсна обаче, той опита да избяга от отговорност, криейки се зад пост във фейсбук, а пред медиите изпрати заместника си и пиарката си, която да изпраща съобщения, маскиращи отговорността на „Триадица“.

След проверката на екипа на Йорданка Фандъкова обаче става пределно ясно, че Божилов и хората му имат пряко отношение към случая със загиналото момче, тъй като незаконните павилиони е трябвало да бъдат премахнати от тях.

По случая от вчера тече и проверка на прокуратурата и се очаква от нея да станат ясни пряко отговорните лица за огромната трагедия на територията на „Триадица“, ръководена от кмета на ДеБъ.