Само в 7DniSofia.bg

Кметът с кокаина: Адвокатът ми ме подведе, искам ново дело

Georgi-Kaloyanovo

Отслабнал с 20 кг и променен до неузнаваемост, кметът на община Калояново Георги Георгиев се появи днес в пловдивския апелативен съд. Там той е депозирал искане за възобновяване на делото, по което на 12 ноември м.г. бе осъден на 8 месеца лишаване от свобода условно, 400 лв. глоба и отнемане на книжката за 1 г. и 6 месеца заради шофиране под въздействието на кокаин.

Наказанието тогава бе постановено от районния съд в Пловдив, след като Георгиев призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата.

Впоследствие обаче кметът започна да твърди пред медиите, че му е била направена постановка с дрогата, и атакува наказанието си пред апелативния съд.

На заседанието днес той бе без адвокат. По искане на съдебния състав Георгиев прочете писменото становище, с което оспорва влязлото в сила вече наказание.

„Определението на районния съд е издадено при съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на правото ми защита. В него не са вписани мотивите“, посочи кметът и настоя за отмяната му.

От своя страна пък представителят на държавното обвинение подчерта, че въпросното определение отговаря на всички законови изисквания и в него присъстват задължителните реквизити.

Прокурорът подчерта, че на 10 ноември м.г., когато Георгиев е спрян със служебния опел от полицията, е проверен с драгчек. Той е реагирал положително за кокаин. Управникът е отказал да даде кръвна проба. Казал пред свидетели, че е съгласен с изследването от драгчека.

„Бях се стреснал тогава и си казах, че по-добре е всичко да минава, затова се съгласих на споразумението. Адвокатът ми ме подведе, че няма да бъда отстранен от длъжност“, обясни Георгиев пред репортери. Впоследствие разбрал, че присъдата, дори и условна, ще му коства поста. В момента той обжалва във Върховния административен съд (ВАС) отстраняването му от кметския стол. Делото там е насрочено за края на март.

След месец пък пловдивският апелативен съд ще се произнесе с решение относно искането му за възобновяване на наказателното производство за шофиране с наркотици.

Пред 24plovdiv.bg Георгиев заяви, че е отслабнал не от зор, а защото от 6 месеца спазвал строг хранителен режим.

„Не ям хляб и сладко, наблягам на салати. Така от 93 кг вече съм 73 килограма. Сега влизам в дрехите си от първия мандат“, каза Георгиев, който управлява втори мандат.  И добави, че докато ВАС не се произнесе, продължавал да си ходи на работа.