Фънки, man, ще върнеш ли почетната пенсия от правителството?

фънки

Певецът и китарист Димитър Ковачев-Фънки също е на път да се уреди с почетна пенсия от Министерство на културата за изключителни заслуги към българската култура и в частност към музиката. Името на ексцентричния музикант, който напоследък е хибрид между чалгар и рокаджия, попадна във втория списък за награждаване със специални държавни парични премии по случай 55-та годишнина от основаването на Международния песенен фестивал „Златният Орфей“.

Първоначално правителството гласува 65 певци, композитори и текстописци да получават ежемесечна награда в продължение на 3 години заради своите заслуги към конкурса. Списъкът бе изготвен от НДК, който заедно с БНТ беше съорганизатор на „Златният Орфей“ и държат марката.

След като сред музикантите се надигна вой на базата на какви критерии едни получават, а други не, макар също да имат награди от конкурса, от Министерство на културата се оправдаха, че към тях от НДК е подаден втори списък с културтрегери и се очаква в скоро време той да бъде разгледан от специална комисия към Министерство на културата, която обаче се пази в тайна. Ако тя одобри предложенията, те се гласуват от правителството, а след това и от парламента. Сумите на почетните пенсии варират от 350 до 500 лева.

Любопитното обаче е, че през есента на миналата година 60-годишният тогава Фънки се сопна на Митко Павлов, който в своето предаване по БНТ „Събота вечер с Митко Петков“ каза на рокаджията, че му остават 5 години до пенсия.

„Все едно да кажеш на Мик Джагър, че е пред пенсия“, побесня Димитър Ковачев. „Няма как да имам пенсия, не искам пенсия, нека я дарят на някой, който има нужда. Аз ще бъда на сцената, пеейки блус, докато пукна там на сцената“, разпалено обясни темпераментният рокаджия, който е известен с това, че след всяка втора дума се обръща към събеседниците си с английската дума „man“, която на български означава човек.

Интересно е след като тогава „Питбул териерът на музиката” реагира така отрицателно, че някога може да получава пенсия, дали сега, ако бъде одобрен да получава по 350 или по 500 лева месечно в продължение на 3 години, т.е. докато навърши 65 години и наистина му дойде време за пенсия, ще се откаже от паричната награда.

Преди време шоуменът и концертен промоутър се ожали, че няма пари и е почти фалирал. Това съвпадна с грандиозен скандал за неплащане на авторски права в музикалната гилдия. Музикаутор – организацията, натоварена да брани интересите на авторите на музика и на музикалните издатели, официално обвини българската компания София Мюзик Ентерпрайсис (СМЕ/SME) на Иван Несторов-Амебата и Димитър Ковачев-Фънки, че ощетява авторите на музика със стотици хиляди левове.

„София Мюзик Ентерпрайсис (SME) влезе в съмнителна схема с прехвърляне на фирми, ощетяваща авторите на музика със стотици хиляди левове. От справка в Търговския регистър става ясно, че компаниите на SME, управлявани от Иван Несторов и Димитър Ковачев, които са изключителни представители за страната на световния лидер Live Nation, вече са с други собственици и с крупни дългове към авторите на музика“, обявиха през декември 2019 г. от Музикаутор.

Справка на Lupa.bg в Търговския регистър тогава показа, че СМЕ е сменила собственика си на 28 ноември 2019 г. На тази дата Иван Несторов е заличен като управител на промоутърската компания. Тогава Амебата е прехвърлил дружествения си дял на новия управител Цветомир Петров Добрилов.

За близо 30 години СМЕ е осъществила над 1000 концерта на световноизвестни изпълнители във всички музикални жанрове. СМЕ организираха и концерта на Мадона на стадион „Васил Левски“ на 29 август 2009 г.
Предвид и тези факти надали е редно човек, ощетявял колегите си от цял свят като не е плащал авторски права, да получава държавна пенсия за заслуги.

От 22 февруари „гадното копеле”, както Фънки сам нарича себе си, отново е жури в „Като две капки вода“. Заедно с Хилда Казасян и Юлиан Вергов Димитър Ковачев ще оценява участниците в сезон 9 „All Stars“ срещу немалък хонорар.