Хаос със здравните осигуровки! Бивш министър се опита да обясни ние ли ще си ги плащаме

адемов 1

Вирусното разпространение на Ковид-19 многократно накара държавите да променят закони и подходи, но никои сякаш не предполагаше, включително представителите на изпълнителната и законодателната власт, колко объркани могат да станат част от нашите права и задължения.  Кой трябва да покрие здравните осигуровки на лицата в принудителен неплатен отпуск?

„В досегашната ситуация в Кодекса на труда има неплатен отпуск в две хипотези. Едната е по желание на работника, тогава един месец в сегашната ситуация се зачита за осигурителен стаж. Този един месец здравните вноски също са за сметка на самото лице, когато самото то пожелае неплатения отпуск. Има и друга хипотеза – когато този неплатен отпуск е със заповед на работодателя. В случаи, в които става дума за престой и непредвидими мерки, свързани с производствения процес“, каза председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов за „България сутрин“.

По думите му има още една хипотеза – в нея нито самото лице, нито работодателят са виновни за това, че предприятието е затворено.

„Става дума за случаите, в които със заповед на държавния орган предприятието е затворено. В този случай сегашната ситуация е променена в условията на локдаун. Този един месец е удължен на два месеца, тоест 60 работни дни се признават за трудов и осигурителен стаж, но в рамките на тези два месеца работодателят и работникът трябва да платят здравните осигуровки сами“, коментира Адемов.

По думите му сумата, която трябва да се плати, е 26 лв. на месец.

„А това, което говорим, не е за тези, които имат прекъснати здравноосигурителни права. Голямото разочарование в момента се състои в това, че има неравнопоставеност. За тези 90 дни бяха приети нови промени в Закона за извънредното положение, които увеличават досегашните 60 дни до 90 дни. А за тях държавата признава осигурителен стаж, но не признава здравните права“, подчерта експертът.