Войници без 8-и клас ще служат само до клетвата, търсят си 5 000 бойци за армията ни

Каракачанов (1)

Доброволните войници, които са завършили само основно образование, ще могат да преминават единствено началния етап от военната подготовка. А след клетвата ще трябва да бъдат освободени.

Това предвиждат промени в правилника за прилагане на закона за резерва, които предлага вицепремиерът Красимир Каракачанов. Те регламентират наемането и службата на доброволните войници, след като в края на миналата година бе въведена възможността за казарма по желание.

Завършен седми клас е изискване на закона за сключване на договор с доброволните войници. Тези, които нямат поне средно образование обаче ще трябва да бъдат освобождавани след полагане на клетвата.

Три етапа ще включва 6-месечната доброволна казарма. Като всеки ще завършва с полагането на изпит.

Първият етап, т.нар. начална подготовка, ще изисква войниците да са в казармите по 24 часа 7 дни в седмицата. В края му ще се полага военна клетва.

След втория пък доброволните войници ще получават военна специалност.

На успешно преминалите пълния курс на доброволната военна служба пък ще се предлага постоянно място в армията, предвижда още предложението. До 30 дни преди приключване на обучението военните трябва да предложат договор за професионална служба.

Доброволната казарма бе въведена с надеждата да помогне да се запълнят над 5000 свободни места в армията.