Синоптици: Истинският апогей на зимата предстои

Сняг София Зима (2)

Коренна промяна на времето настъпи още в четвъртък, като приятното и доста топло за ранния февруари време с температури 15-18 градуса, бързо бе заличено от ураганни във вечерните и нощните часове срещу петък, чиито пориви в Тракия достигаха близо 100 км/ч, причината бе разположена на запад-северозапад обширна област на по-ниско атмосферно налягане, която засмукваше като фуния леден въздух от най-мразовитите части на Сибир, и по-точно от Карско море, което се определя като основна причина за най-големите студове у нас.

Допълнителен фактор, без който не може, е Скандинавският антициклон, който засмуква леден въздух от крайните западни части на Арктика – Баренцово и Карско море и го запраща далеч на югозапад, точно към Балканите и Средиземноморието.

Създадоха се условия, при които огромна въздушна ледена река да достигне не само Балканския полуостров, но и да успее да проникне в Централното Средиземноморие. Застудяването във височина вече преминава своя пик, като тази сутрин бяха отчетени стойности от под -10 градуса, и над цялата страна, дори и по морето, и на югозапад, беше доста сковало. Софийското поле обаче все още предстои да подобри мразовитият рекорд от почти -12 градуса от 01.12.2020 г. – първият ден на календарната зима.

В Пловдивското поле малко след изгрев бе по-меко – около -5 градуса, може би поради променливата облачност, която позадържа все още някаква остатъчна топлина, макар и леденият вятър, който брулеше с до силни пориви до късно вечерта, да продължи да подухва и да създава усещане за рекордно ниски температури. 3 градуса максимална в петък се усещаха като -12 градуса, заради силните пориви със скорост 50-60 километра в час вятър.

Причината за внезапното и много бързо застудяване бе много силен студен атмосферен фронт идващ от арктичните ширини. Мощната студена вълна понижи температурите у нас с близо 15 градуса. Въпреки че пикът на застудяването е днес, ледените дни се очаква да продължат до почти 20 февруари.

Последните обновления на средносрочните модели вкараха леко затопляне, което всъщност ще си е доста значително във височина – в планините ще се вдигнат градуса, още в средата на следващата седмица, което приземя ще се усети най-рано в четвъртък – 18 февруари, когато максималните от +1 +2 градуса ще се повишат до около +5 +6, което също е поднормена стойност за втората половина на февруари.

След достигнатия пик на студа днес, във височина силата на леденото нахлуване ще намалее, тъй като ще премине снежен средиземноморец, но доста южно от страната, и повече ще натрупа в Беломорие и в планинския масив Пинд, първите снеговалежи ще започнат още в следобедните часове на югозапад и до залез слънце ще достигнат столицата.

Количествата снежна покривка, които се очакват в Тракия и в Южна България е около 5-10 см., обновленията доста пъти намаляваха снега, до около 2-5 см, но сега отново го вдигнаха до около 10 см., заради възможните допълнителни извалявания. След оттеглянето на циклона, което трябва да стане до неделя вечер и морето, ще скове още по-здраво, и именно тогава приземя се очаква да бъдат отчетени най-ниските температури за 2021 г. – до -15 градуса и дори по-надолу, и главната причина толкова силно да изстине приземя ще е снежната покривка. Ако правим предположения, когато ще е най-студеният ден в годината, това може да е 17 февруари – сряда, тъй като тогава от ЕСО АД очакват пик на енергийното потребление на страната – до над 7000 MW/h, но от понеделник до сряда ни очакват много мразовити утрини.

Затопляне, по-осезаемо ни очаква за следващия уикенд, когато Азорецът, с неговите разклонения ще прокуди установилият се сибирски студ у нас, и ще вдигне градусите до обичайните и дори над тях за края на февруари, очакват ни едни приятни поне 12-13 градуса максимални за уикенда 20-21 февруари , поне според предварителните сценарии.

Последното обновление вкара ново мощно ледено нахлуване от Сибир за края на последната седмица на февруари, с нови ледени ядра, аналог, дори по-силно от настоящото, но най-вероятно няма да се реализира, тъй като наблюденията показват, че моделите много се бъркат при резки аномалии, както например, настоящата – температурите са доста по-ниски от обичайните в отрицателна посока, така се въвеждат повече показатели за ниски температури и затова те показват и бъдещо отново много силно застудяване, което няма да реализира.

По традиция последната декада на февруари е топла, дори понякога температурите достигат 20 градуса, особено ако преди това е имало силно застудяване, каквото и настоящето и му предстои.