Вежди от тема в тема: Българската култура не е само певци и театри! Бойко е готов за президент

Вежди Рашидов

„Не участвам в чужди скандали, след като моите са били 10 години достатъчно… Не ми се участва. Естествено, че ще има скандал, защото всички дейци на културата са велики“, коментира председателят по култура и медии в НС Вежди Рашидов за „Денят ON AIR“.

По думите му е нормално да има скандал са наградите на певци и артисти, когато нещо е подадено неправилно.

„Трябва да има баланс. Не знам защо само от един ресор. Българската култура не е само певци и театри. Това са художници, писатели, поети, композитори, режисьори, преводачи. Много е голям спектърът на българската култура. Художниците се сърдят, но се държат мъжки – не са на държавна работа, не са взели и субсидии“, допълни Рашидов пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че хората живеят от продажбата на произведения.

„Този законопроект го направихме, когато разбрахме, че с мизерни пенсии живеят Борис Годжунов и групата. Видяхме, че и други артисти, поети, художници, живеят с малки пенсии. Те са кумирите на българския народ. Те са малък процент от обществото, държавата трябва да намери форма. Направих го, за да може тези 1000 лв. да са им полезни, нямаше друга формула. Това не са нито помощи, нито пенсии. Това са награди, защото са достойни хора“, поясни бившият министър на културата.

Вежди Рашидов смята, че е трябвало да се намери баланс между всички изкуства и да се направи на траншове.

„Грешно е да се противопоставят творци срещу творци. Който има грешка – да си носи отговорността. Това е инфантилен подход, така бих го казал“, добави още той.

За предстоящите избори Рашидов коментира, че ГЕРБ е добре смазана партия и отлично може да работи и в коалиция. И посочи, че Борисов винаги може да разчита на него за съвет.

„Ако той пожелае – ще се кандидатира за президент. Има голям опит, той е харизматичен. Той е човек, който може да бъде полезен на държавата“, категоричен е бившият министър.