Депутат от БСП, агент на Държавна сигурност, ругае ромите в Парламента

росен малинов

Гнусни квалификации по адрес на ромската общност направи депутатът от БСП Росен Малинов с псевдоним от Държавна сигурност „Люляк“.

По време на заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, в която участваше и вътрешният министър Христо Терзийски, Малинов се обърна към него с въпрос дали се „извършват превантивни действия в маргиналните общности, както се наричат циганите“ заради предстоящите парламентарни избори.

Повод за въпроса му са неговите съмнения, че в тези „маргинални общности“ стават най-големите нарушения на изборния процес. Не се разбра обаче как бившият агент на 3-и отдел за борба с „подривната дейност на противника по направление на религията, ционизма, белоемигранти, арменски национализъм и свързаните с тях задгранични центрове” на 6-о управление на Държавна сигурност си представя въпросната „превантивна дейност“.

Но стана съвсем ясно, че нарича една част от българското население „маргинална общност“ и, за да няма колебание за кого говори, уточни „циганите“. Което показва, че макар досието му да е сред унищожените, изобщо не е изгубил рефлексите си на борец с „подривната дейност“ с различни общности.

Няма никакво съмнение, че изказването на червения поборник за социална справедливост е ксенофобско, като се има предвид какво означава „маргинални общности“, като каквито недвусмислено определи ромската.

„Маргинализация означават изтласкване на социални групи, общности или отделни индивиди (макар че процесът по-често е групов) в „покрайнините“ на социума, това е неглижиране, отнемане на социални или граждански права, игнориране, липса на видимост, липса на гласност, отказ за такива, много често ефектът на социално изключване е предхождан или съпровождан от икономическа маргинализация, отнемане на икономически възможности, а оттам и автоматично включване на социални механизми на отхвърляне, или обратното, неприемането на групи и общности в социума, което води до тяхната икономическа маргинализация и от там социално изключване“, разяснява справочната литература.

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика би трябвало незабавно да се сезира за тези квалификации на червения депутат, който на всичкото отгоре е член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Както и Комисията за защита от дискриминация.

Росен Малинов стана депутат от групата на БСП в края на 2019 г. след смъртта на Стефан Данаилов. Преди това дълги години е бил общински съветник в София, а Пламен Орешарски го направи областен управител на столицата. Макар да е отскоро в редиците на червените депутати, вече бе гонен от пленарната зала заради отказа му да спазва общоприетите правила в пандемията и да носи маска.

Преди това Росен Малинов се прочу и с опита си да оказва натиск върху полицията след ареста на президентския съветник Пламен Узунов през юли миналата година, когато привечер се е появил в 9 РПУ в столицата и е прекарал 40 минути там, за да събира информация по случая.

Самият Пламен Узунов пък се прочу през 2017 г. със снимка, на която е с нацистки костюм и мустаци на Хитлер и е вдигнал ръка в начистки поздрав. Тогава той отказа да подаде оставка. Но това обяснява близостта му с Росен Малинов и неговите ксенофобски определения за ромите, защото хитлеристите са избили повече роми дори от евреите.

Вчерашните му ксенофобски изказвания обаче се явно доказателство за пълната му неадекватност на позицията на народен представител, особено от партята, която непрекъснато се дере на тема „социална справедливост и равнопоставеност“.

Напомняме, че през 2012 г. избухна страшен скандал заради документ, качен в сайта на президентството по времето на Росен Плевнелиев и озаглавен 13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf. Тогава представители на ромските общности поискаха извинение от Плевнелиев, а медиите дълго критикуваха институцията за недопустимия гаф.

ПИК