Това е края: Нападнаха правителството и за… смъртта на Атанас Скатов

Атанас Скатов

Протестърска журналистка прикова вниманието с коментари след трагедията с Атанас Скатов, който загина под връх К2 на 5 февруари. Емилия Милчева от „Дойче веле“ определи като „правителствено“ решението за прибирането на тялото на алпиниста в родния му Сливен за сметка на държавата.

„Имал е спонсори, експедицията е била с комерсиална цел, но мениджърът му се обръща към правителството и то решава“, възмущава се Милчева. Но не уточнява тя самата какво иска, може би тялото на големия ни алпинист да остане в местна морга!?

„Близките на всеки българин, починал в чужбина, които искат да приберат тялото, следва да се обръщат към българските дипломатически представителства, вместо да призовават за събиране на пари за разходите“, разсъждава още Милчева, коментирайки с други хора във „Фейсбук“ публикацията си:

„Длъжна съм да постна отговора на правителствената информационна служба на запитването ми за Атанас Скатов:

„Българското правителство се ангажира да обезпечи транспортирането на тленните останки на алпиниста Атанас Скатов, след като мениджърът на загиналия алпинист Мария Илиева потърси съдействие от страна на правителството. Министерството на външните работи изплати на транспортната фирма разходите по транспортирането на тленните останки на Атанас Скатов, тъй като компанията, с която той е сключил застрахователна полица, все още не е превела обезщетението за настъпилата смърт.

Междувременно разходите по съхраняването на тялото на г-н Скатов в Исламабад се увеличават с всеки изминал ден. Очаква се парите да бъдат възстановени след изплащане на обезщетението.

МВнР не за първи път поема такива разходи. Припомняме например, че при осигуряването на евакуационни полети на български граждани по време на първата вълна от COVID-19 МВнР пое част от стойността на самолетните билети на хора, останали без средства в чужда държава. След като се прибраха в страната, те възстановиха всички суми“.

Тленните останки на Атанас Скатов предстои да бъдат върнати в родния му град Сливен от Пакистан. Опелото ще бъде в неделя от 12:30 часа в храм „Свети Димитър“. Погребението ще бъде в Новите гробища в Сливен.