Готвят епидемичен Луковмарш, никой няма право да говори, яде и пие

Луков-марш-2018-35-1280x1920

Предизвикващият много полемики, забрани, антишествия и съдебни дела Луковмарш ще се проведе тази събота в София. Проверка на „България Днес“ показа, че участниците ще трябва да спазват дълъг списък от разпореждания. Те са спуснати от организаторите, от едно от формированията, носещи името Български национален съюз.

Тазгодишното шествие, с което националисти традиционно почитат паметта на ген. Христо Луков, се очертава да мине в гробно мълчание. На първо място сред разпорежданията е всички участници да изключат мобилните си телефони. Излишните разговори са нежелателни, защото става въпрос за траурно шествие, отбелязват организаторите. И спускат абсолютна забрана да се яде, пие, да се дъвчат дъвки или дори някой да запали цигара.

Явно широките полемики около Луковмарш са притеснили организаторите и те опитват почти да засекретят шествието и медийните изяви на съратниците си.

„Не давайте изявления на присъстващите журналисти при никакви обстоятелства“, четем сред 12-те разпореждания. Лидерите явно поставят под съмнение познанията по история и мотива за участие на останалите националисти и посочват, че да говорят с журналистите „има упълномощени лица, които са по-добре подготвени“. След ултиматума все пак е дадена вратичка за медийни коментари с: „Това, естествено, не означава, че нямате право да им кажете защо участвате в това възпоменание, но излишните приказки на теми, различни от повода, по който сме се събрали, са нежелателни и най-често могат да бъдат използвани срещу самото възпоменание по-късно“.

От списъка с правила става ясно как ще протече самият Луковмарш. Сборният пункт е в 17:30 часа на пилоните при НДК. Преди шествието да потегли, „упълномощени от организаторите лица“ ще подредят хората. Противоепидемичните мерки ще бъдат спазвани и ще се държи на 2 метра дистанция. Ще бъдат раздадени знамена и транспаранти, като флаговете трябва да се държат под ъгъл от точно 45 градуса. Със станалите традиционни факли всеки трябва да внимава да не запали съседа си или някое знаме.

Има абсолютни забрани за носене на знамена, транспаранти, дрехи, значки, върху които има забранени знаци, а и на такива на националистически „кръгове“, които после биха пробвали да „инструментализират“ събитието за свои цели или „по-късно да използват кадри от него за своята собствена пропаганда“.

В момента в ход е широка рекламна кампания за съботното шествие. Появиха се графити за Луковмарш, а в Пловдив местни националисти са „прекръстили“ улици на Христо Луков. Върху табелките с наименования те залепили стикери с името на генерала и информация за него.

Маршът предизвиква критики заради спорната фигура на ген. Христо Луков. Той е бил ръководител на Съюза на българските национални легиони и поддържал връзки с Третия Райх. През 1943 година е убит от комунистическа бойна група.

БСП вече излезе с остра декларация срещу шествието в събота, в която левицата посочва: „За поредна година сме на път да станем свидетели на един от най-позорните актове в съвременната ни история. Под егидата на един от най-яростните привърженици на нацистката и антисемитската идеология ген. Христо Луков, развявайки нацистки символи, десетки планират да демонстрират в подкрепа на религиозна и етническа омраза“.

По повод декларацията лидерът на една от организациите, носещи името Български национален съюз, Боян Расате коментира пред вестника: „След като активисти на Комунистическата партия през 1943-а извършват покушение и убиват един български генерал, техните наследници предизборно за пореден път употребяват името му, за да активизират намаляващия си електорат“.

„Подобно отношение към един национален герой и жертва на комунистическия терор, който на всичко отгоре е и реабилитиран с акт на Народното събрание след демократичните промени, е не просто неуместно, но и срамно“, добавя Расате.