Министър Терзийски проговори за скандала с президентския син

Христо Терзийски

Материалите по скандала със сина на президента Румен Радев – Георги, ще бъдат докладвани в прокуратурата. Това съобщи вътрешният министър Христо Терзийски пред ресорната комисия на парламента. Георги и още 13 младежи бяха привикани на разпит заради купон, на които замеряли хора с камъни, пише „24 часа“.

„Това са нарушения, извършени от група лица, едва ли не обвиняват полицаите, че си вършат работа“, каза Терзийски. Той не коментира дали синът на президента е бил привикан с майка си и не назова нито едно име. „Колегите от 4-то районно работят по случая, след това ще дадем материалите в районна прокуратура. Не всички лица са се явили. МВР си свърши работата, няма как да ви отговоря за лица, които подлежат на специална защита“, каза той.

Вътрешният министър направи коментар и за разследването на ОЛАФ около сделката на МВР за джипове на Националната полиция. Терзийски беше неин директор по време на обществената поръчка.

„Официална информация, постъпила в МВР във връзка с ОЛАФ и джиповете нямам. Моят личен прочит и в качеството ми на бивш директор на Национална полиция, която е изготвила спецификацията, е следния – заявили сме покупка на автомобилите на най-добра цена. Наказанието, което най-вероятно ще ни бъде наложено от комисията, е заради това, че са променени техническите изисквания на автомобилите към по-нисък клас.

Те не се различаваха от техническата спецификациите на колегите от Гранична полиция. Някъде към февруари 2017 по време на служебния министър (Пламен Узунов – б.а.) се взе решение, че тези спецификации трябва да бъдат занижени. Всички документи по тези процедури са в досието на обществените поръчки.

В момента се извършват процесуално следствени действия, вече текат и разпити на служители на МВР, които са имали отношение към целия процес. Мога да посоча фактите, искахме да закупим 350 автомобила от най-високия клас, които да бъдат почти еднакви с колите на Гранична полиция. В хода на изработване на техническите параметри на тези автомобили те бяха занижени, така, че да купим по-евтини коли и да спестим средства на ЕС, от което нямаше смисъл“, заключи министърът.