Министър Вълчев разкри, че не децата разнасят коронавируса, а той ги чака в…

Красимир Вълчев

Желанието ни е за максимум присъствено обучение на учениците в училищата, но доколкото е разумно и доколкото позволява ситуацията с коронавируса, и доколкото не застрашаваме живота и здравето на голям брой учители, ученици и родители, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб днес.

„Ако ситуацията с коронавируса се влоши, ще се откажем от графика, той не е самоцел. Ще се откажем от графика, защото целта ни е максимум присъствено обучение, но ако не се откажем, има риск, след това за повече време, повече ученици да затворим. Решаваме в движение една оптимизационна задача, с неизвестни параметри, начинът да я решим е да следим на 12 часа ситуацията и да подхождаме разумно“, заяви образователният министър.

Децата от предучилищната възраст и учениците от първи и четвърти клас учат присъствено от 4 януари. Седми, осми и 12-и клас се върнаха за присъствено обучение, за две седмици, в училищата от 4 февруари.

Спорен е въпросът коя среда, колко допринася за увеличаването на коефициента на заразяване, каза министър Вълчев и отбеляза, че образователната система е среда на многочислено и многочасово взаимодействие.

„В момента 650 000 деца и ученици, приблизително, са в училищата и няма как това да не бъде част от веригата на разпространение на вируса. Средно седем часа, в близо 35 000 класни стаи, средно по 18-19 деца или ученици са заедно, но изследванията показват, че колкото по-малки са децата и учениците, толкова по-малко, индивидуално, пренасят вируса. Проблемът не е толкова в детето, а в класната стая – като среда на многочислено и многочасово взаимодействие“, коментира министър Вълчев.

Той съобщи, че данните от януари показват, че предучилищният и началният етап от учениците в училищата „сравнително малко допринесоха за нарастване на заразата“. Факт е, че поехме риск с по-големите ученици, казахме, че образованието е приоритет и ценност, и си заслужава да поемем този риск. Единственото, което можем да поставим на везната срещу правото ни на здраве, е правото ни на образование, заяви министър Красимир Вълчев.