От 1 май качването с тротинетка в градския транспорт и метрото – безплатно

метро

Колоездачи и собственици на тротинетки ще могат да ползват безплатно последните вагони в метрото и крайградските автобусни линии в София от 1 май. Това реши Столичният общински съвет.

Разширява се часовият диапазон, в който ще може да се превозват безплатно велосипеди в градския транспорт. Досега това бе разрешено в метрото след 21 ч. С промяната вече се разрешава превозването на велосипеди в метрото до 7 ч сутринта и след 20 ч в делнични дни.

Безплатното превозване на велосипед може да става в последния вагон на метровлаковете и в автобусните линии, пресичащи околовръстния път на София. В крайградските автобусни линии превозването на велосипед ще става до 6,30 ч сутрин и след 20 ч. вечер, за да не се притесняват пътниците в пиковите часове, които за тези линии започват по-рано. През уикенда и в празнични дни няма да има ограничения за качване с велосипед в градския транспорт.

Въвежда се обаче ограничение за броя на колелетата, които могат да бъдат превозвани с градския транспорт – не повече от две. Превозването на индивидуални електрически средства се разрешава, ако те не замърсяват превозните средства на градския транспорт и не пречат на другите пътници. Разрешава се и безплатното превозване на ски, но поставени в сак, сноуборд, скейтборд и сноуборд шейна, предложи зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков.

По предложение на шефа на транспортната комисия към СОС Карлос Контрера чрез тикет системата в градския транспорт Центъра за градска мобилност трябва да направи 6-месечен анализ дали превозването на велосипеди и тротинетки създават конфликтни ситуации и след това евентуално да се мисли за ново решение по темата.