Само в 7DniSofia.bg

Скандал: Новият депутат от ГЕРБ не можа да положи клетва

Герб (2)

Новият депутат от ГЕРБ, който трябва да завърши мандата на парламентарната група, не можа да положи действителната клетва.

Безпрецедентният случай идва, след като Павел Сивов, който е с двигателни затруднения, не успява да стигне до президиума на новата пленарна зала в Партийния дом заради липса на обезпеченост за хора с увреждания. Така той се превърна в първия народен избраник без клетва, а само с подпис на клетвената декларация.

Оказва се, че макар ремонтиран за милиони левове новият дом на народните избраници не е предвиден за хора с увреждания. В предишната сграда, която сега ще се превърне в музей, имаше специални рампи, изградени за достъп за инвалидни колички из всички етажи, включително до ведомствения стол.

Там те бяха инсталирани след като настоя депутатката от НДСВ Деница Димитрова през 2005 г. Нейната кауза бе именно осигуряването на достъп до всички държавни учреждения на всички хора с увреждания.

По повод срамната случка днес зам.-шефът на НС от БСП Кристиан Вигенин коментира:

„Срам! За пръв път народен представител не можа да произнесе клетвата си от трибуната. След десетки милиони пръснати за ремонт на новата пленарна зала, тя е недостъпна за хора с увреждания! Хубава работа, ама герберска…Време е да влезем в 21-ви век, на 4-ти април можем поне да отворим вратата!“.