Само в 7DniSofia.bg

Последният, видял Атанас Скатов жив: Ако избереш грешното въже, хлъзгаш се и приключваш

атанас скатов2

Приблизително по това време миналата седмица надеждата, че българин ще направи първо успешно зимно изкачване на К2 беше жива. На 3 февруари Атанас Скатов се изкачи успешно до Лагер 3, за да използва краткия прозорец в опит да достигне 8 611 метра.

След това започнаха да идват тревожните новини – първо за изчезнал алпинист, а по-късно и за скъсано въже и фатален изход. Минутите преди трагедията се запечатват и в съзнанието на гръцкия алпинист Антониос Сикарис – последният човек, видял Скатов във високата планина.

„През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж, няма да забравя този момент, не виждах вече Атанас, но шерпът се обърна към мен и ме погледна: „Антонио, Антонио, Антонио! Атанас падна, Атанас приключи!“ Убеден съм, Атанас беше много техничен, много силен, с много опит и не на последно място с много добър характер, и много добър човек. Въжетата бяха лоши, стари, през цялото време трябваше да избираш правилното въже. Ако избереш грешното въже, хлъзгаш се и приключваш“, разказа алпинистът пред Bulgaria ON AIR.

„Попитах шерпа, какво се е случило и той ми каза: Не знам, може би не се е подсигурил, може би някое въже се е скъсало или не е продължило към следващото. Чувствам се много зле за Атанас. Наистина, от сърце, Атанас беше моят най-добър приятел. Защото той беше невероятен човек, много добър човек“, Антониос Сикарис.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории