Само в 7DniSofia.bg

Потресаващо разкритие за експедицията на Атанас Скатов

атанас скатов

Участниците в експедицията на връх К2, при която почина алпинистът Атанас Скатов са правили въже от плата на дрехите си. Това съобщи по време на срещата си с премиера Бойко Борисов мениджърът на българина Мария Илиева.

„Той наистина е изпълнил всички разпореждания на ръководителя на експедицията. Но за съжаление фирмата там нито въжета е осигурила, нито кислород е осигурила, нито палатки е осигурила. Оказа се, че има страшно много неща, които не са се случили и това е резултатът“, обясни Илиева.

„Невъзможно е причината за смъртта на Атанас Скатов да е друга освен скъсано въже“, категорична бе тя.

Премиерът Бойко Борисов увери, че правителството ще съдейства за транспортирането на тленните останки на алпиниста от Пакистан до Сливен. „Изразявам съболезнования към семейството и близките на Атанас Скатов. Изказвам възхищение пред силата на духа му. Такава воля и подвиг няма да бъдат забравени“, отбеляза премиерът.

Мениджърът Мария Илиева изрази благодарност към министър-председателя за ангажираността и съдействието, което е получила досега лично от него и от министър Захариева.

Българският консул в Исламабад e получил всички необходими документи от МВР и МВнР на Пакистан за транспортирането на тленните останки, съобщават още от правителствената пресслужба. Тъй като германската компания, която е застраховала Атанас Скатов преди експедицията, все още отказва да изплати сумата по транспортирането, българското външно министерство извърши плащане, за да може тленните останки на алпиниста да бъдат възможно най-бързо върнати у нас. Всеки ден престой в Исламабад оскъпява разходите.

На срещата присъстваха и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, съобщават още от правителствената пресслужба.