Само в 7DniSofia.bg

Експерт за скандала с ОЛАФ: Брюксел каза на Радев „Ти не с нашият човек“

Румен Радев

Брюксел каза на Радев „Ти не си нашият човек“. Така експертът по национална сигурност проф. Боян Чуков коментира разразилия се скандал с ОЛАФ и президентския съветник Пламен Узуноя

Той разкри и генезиса на битките на власт на обитателя на президентството Румен Радев и лидерката на БСП Корнелия Нинова и сблъсъка помежду им. К

Членът на ръководството на столичната организация на БСП обясни причината за мощните скандали в структурата през миналия уикенд и защо Нинова рискува да загуби изборите, като разчиства знакови социалисти по места и подменя избора на червените за водачи на листите им за вота на 4 април. „Бях шокиран. Броиха се два пъти гласовете за Калоян Паргов и колегите казаха, че такъв цирк не са виждали никога“, посочи той.

„Аз не се обадих, защото си помислих, че този, който трябва да вземе мерки, е г-жа Нинова. След 3 часа разправии, тя поиска почивка и с приближените си отидоха на „Позитано“, та в общи линии тя укроти атмосферата“, каза Чуков.

„Част от обкръжението на г-жа Нинова се държи много враждебно, така, че дори към политически опоненти не се държи така. Това беше силно обезпокояващо и демобилизиращо“, смята той.

Имам много сигнали от провинцията, че не само водачите, а и вторите места са заети от хора, които нямат нищо общо с областта. Те имат един месец да запознаят кандидата с хората и да се разбере за какво става дума, допълни той.

Вторият студен душ по отношение на младите хора в БСП – аз констатирам, че в БСП се е настанил дух на селекция да се извеждат хора по шуробаджанашки начин, като по времето на БКП. В листите имаме дъщери и т.н., заяви Чуков.

По думите му това, което прави впечатление на младите хора в БСП, е, че по-богатите социалисти около ръководството започват да уреждат своите близки. „Не съм оптимист за това как ще протекат изборите за БСП. Тя е орисана на това кой къде как ще се докопа до някакво място, та да има личен комфорт и се изпуска, че ние живеем в период на коронавирус, при което средната класа се топи. Получава се така, че има много малко богати хора и хора, които слизат от средното ниво. Оказва се, че върхушката е облагодетелствана, а тези дечица от провинцията виждат, че нямат абсолютно никакъв шанс“, коментира Боян Чуков.

Той смята, че социологическите проучвания имат за цел да мотивират или накажат някого, а сега агенциите успиват ръководството на БСП, като й дават малка разлика с ГЕРБ.

„Заблуждаваща е тази малка разлика и ще бъдем изненадани от други партии като ДПС, например. Предполагам, че самочувствието на ВМРО също не е без основание, още повече, че във външнополитически план темата Македония се включва в тази кампания. Още повече, че ръководството на ВМРО зае позиция, която се споделя на 95 на сто от българите“, подчерта Чуков.

„Слави също ще обере част от протестния вот“, заяви той.

„Убеден съм, че сериозна партия като ДПС никога няма да се хване с такива партии като тази на Манолова заедно с триото, защото не се знае накъде ще тръгнат. А БСП нямат потенциален съюзник и нямат и основание да разчитат след време да направят съюз с нови политически субекти в Народното събрание. На практика БСП се коалира сама със себе си

В астрономията, когато виждаме една планета, около нея има една черна планета, чието гравитационно поле изкривява орбитата на видимата планета. Ние не казваме нищо в случая, но ситуацията е такава, че когато няма риба и ракът е риба. Тук проблемът е много сериозен, защото организационно, особено в цялата страна, аз не вярвам на чудеса за два месеца всичко да тръгне. Затова по отношение на ГЕРБ ми се искаше БСП да даде реванш, обаче на ГЕРБ организациите работят перфектно и Цветан Цветанов не успя да нанесе някакъв тежък удар. Както във всички страни по света ГЕРБ разполага с мощен административен ресурс. Една голяма част от хората ще гласуват за ГЕРБ, да не говорим за деца, родители, баби и дядовци. ГЕРБ въпреки че е ерозирала като политическа формация, няма видима алтернатива“, коментира Боян Чуков.

Организациите на ГЕРБ по места са дали банкет, когато са видели кои са водачите. Сега, в ситуацията на Ковид-19, политическите партии трябва да са отговорни и независимо от всичко, трябва да вкарат в парламента хора можещи и почтени, има много такива, които стоят и гледат, и нямат никакъв шанс, заяви той.

Запитан за втория мандат на Румен Радев и въздържането от подкрепа от страна на БСП Чуков смята, че Нинова е изгубила диалога си с него. „С времето се оказа, че Радев, по отношение на БСП, е нещо като командир на рота. Докато Нинова с нейния маниер изпадна в ролята на старшина на рота. Затова към Нинова останаха нейните лично предани хора, на които тя дава бонуси от всякакъв характер, останаха и много възрастните хора от БСП, за които няма значение кой е водач, те ще гласуват, защото така е казала другарката Нинова.

Тук има едно разцепление в кавички в БСП – едните са за президента, другите за Корнелия Нинова. Той ще отмъкне една немалка част от електората на БСП при дадена ситуация, смята анализаторът. По думите му поне засега няма нагласата Радев да бъде издигнат от БСП, защото това досега щеше да е направено.

Военните знаят – когато държиш инициативата и атакуваш, шансът да спечелиш е много голям, а когато си в отбрана, е гарантирано, че губиш“, направи паралел той.

„Радев беше избран с помощта на ГЕРБ, с издигането на Цецка Цачева, и при други президенти стана така. Един изключително интелигентен и възпитан човек може да е много стойностен, но не всеки става за политик“, отсече експертът.