Заслужено: 700 лева пожизнена пенсия за Ицхак Финци, Цветана Манева и други легенди

31

Парламентът отпусна държавни парични награди на осем творци. Те ще получават по 700 лева месечно до края на живота си. Наградите се присъждат за особени заслуги към българската държава и нацията, за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Награди ще получат: Антон Николов Дончев – писател, редактор и сценарист; Атанас Стефанов Куртев – пианист, клавирен педагог и музиколог; Владимир Марков Гаджев – журналист, музикален критик, публицист и писател; Георги Тодоров Чапкънов – скулптор, съавтор на герба на Република България и автор на „Статуята на София“ в столицата; Ицхак Самуел Финци – актьор; Кольо Георгиев Колев – писател и драматург; Ласка Георгиева Минчева – режисьор; Цветана Георгиева Манева – актриса.

Предложението е по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация.
Предстои парламентът да гласува друго предложение по същия закон, с което да бъдат наградени 65 творци с месечни награди от 500 и 350 лева. Те ще получават сумите месечно в следващите три години.

Критерият за получаване на сумата е кой е печелил първа награда на „Златният Орфей“. С това предложение се търси решение на над 20-годишния проблем с пенсиите на творци, които не могат да докажат стажа си заради изчезнали документи от архива на Концертна дирекция.