Нова секира за хиляди шофьори, ще отнасят солени глоби

опашки-коли

Кметовете на населени места ще могат временно да  забраняват движението на замърсяващи атмосферния въздух автомобили в определени зони в дните с по-високо съдържание на фини прахови частици. Те ще имат правомощията да го направят от средата на следващия месец.  Това решиха депутатите на първо четене с промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Промяната е свързана с Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в периода 2018-2024 г., в която са предложени мерки за намаляване на вредните емисии от транспортния сектор, като една от тези мерки е обновяването на зоните с ниски емисии.

Общинските съвети ще могат да ограничават движението на определени категории превозни средства на територията на съответната община и да създават зони с ниски емисии на вредни вещества в случаите, когато има замърсяване на въздуха или при непостигане на нормите за замърсителите и отлаганията, посочени в наредби от здравния и екоминистъра.

Целта е да се намали трафикът и хората да се пренасочат към използване на обществен транспорт или да се използват по-нови и екологично по-чисти превозни средства. Ще се ограничава движението на автомобили в определена зона в зависимост от вида гориво.

Всяка община ще може да приложи мярката след решение на общинския съвет, определяйки вида на най-силно замърсяващите превозни средства и реда за ограничаване на тяхното движение.

Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като още след 12 юли тази година при преминаване на автомобилите на технически преглед ще се издават и екостикери, с които ще се определя в коя група попада колата. В стикера ще има и чип с информация за превозното средство, екологичната група и собственика.

Всяка екокатегория ще бъде определяна на база на данните в свидетелството за регистрация за това каква категория има от Евро 2 до Евро 6, или според датата на първа регистрация. Когато не е отбелязана екологичната евронорма, ще се вземат резултатите от измерването на замърсяването, направено в техническия пункт.

Поради значително по-високите концентрации на замърсителите на атмосферния въздух през зимата забраната за движение на определени категории автомобили може да важи от 1 октомври до 31 март, посочват като примерен период вносителите.

За нарушители ще има глоба от 50 до 500 лева, съответно с имуществена санкция в размер от 200 до 1000 лева.

Ограниченията няма да важат за превозните средства със специален режим на движение като полицейските, противопожарните коли и линейките.