Ангелов обяви кога може да се затегнат мерките

костадин ангелов

В четвъртък правителството и кризисният щаб ще обсъдят данните за разпространението на коронавируса у нас през последните две седмици. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че се забелязва нарастване на заразените, които днес вече гонят 10% от всички тествани и отново надхвърлиха хиляда на денонощие.

„Ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души няма да взимаме никакви мерки, тъй като тези меки в момента дават резултат“, каза Ангелов, цитиран от „Марица“.

Той даде старт на програма за развитие на спешната медицинска помощ, които се осъществяват по Оперативната програма „Региони в растеж“. Символичното начало беше дадено в град Бяла, Русенско, където проектът предвижда за филиала да бъде построена изцяло нова сграда.

Министърът заяви, че ваксините идват регулярно в страната и имаме достатъчно количества ваксини. Ангелов коментира и ситуацията с продукта на „АстраЗенека“, който в някои страни като Израел беше забранен за имунизация на по-възрастни хора.

„Вчера на Ваксинационния щаб бе взето ясно и категорично решение, че България ще прилага ваксината на „АстраЗенека“и на възрастни пациенти над 55 и над 65 години, тъй като това са препоръките на европейските експерти от Европейската агенция по лекарствата. Всичко останало е плод на различен тип решения, което не почива на медицински факти и резултати“, каза министърът.

Не обмисляме възможност с антигенен тест да се влиза на територията на страната. Единственото към момента решение, което е европейско решение, е влизането в България с отрицателен PCR тест, беше категоричен още Ангелов.

Здравният министър посочи, че не разбира страха и неразбирането на гражданите за антигенните тестове и подчерта, че антигенните тестове се прилагат за скрининг, но не и за диагностициране.

Очаква се Ангелов да оглави поне една от листите на ГЕРБ за предстоящите избори.