Само в 7DniSofia.bg

Нова трагедия до лобното място на Атанас Скатов

планина

Нова трагедия на К2, мястото където популярният наш алпинист Атанас Скатов загуби живота си. Тримата алпинисти, които изчезнаха в подножието на втория по височина връх в света, не са открити. А издирвателната акция приключи.

По-рано днес излетяха два армейски хеликоптера, които трябваше да претърсят района, но не откриха и следа от Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор, съобщава шерпът, ръководил операцията.

В един от хеликоптерите е бил и синът на Али – Саджит, който тръгна с алпинистите към върха от Лагер 3 на 5 февруари. Той обаче се върна в Лагера заради проблем с кислородната бутилка, а след това успешно пристигна и в Базовия лагер, съобщава Нова телевизия.

Екипите са издирвали изчезналите алпинисти и по други маршрути, но безуспешно, тъй като над Лагер 4 видимостта е била изключително намалена. Вятърът на тази височина е бил 40 км/ч.

Тримата алпинисти, тръгнали да покоряват осемхилядника, са изчезнали вечерта на 5 февруари – часове, след като тялото на Атанас Скатов беше открито под смъртоносния връх.