Първанов поряза Мангъров и обяви: Резето на опонентите на Борисов хлопна

георги първанов

,,Не приемам тезата, че можем да оставим възрастните хора да горят като съчки или да пренебрегнем риска от пандемията. Аз съм привърженик на по-твърдите мерки до момента, когато излезем от ситуацията. Като цяло Щабът се справя нелошо, но сега ситуацията става драматична“, Това коментира в сутрешеният блок на БНТ президентът на България за периода 2002-2012 година Георги Първанов.

Той е категоричен, че решението на проблема трябва да е в ръцете на специалистите, с което контрира доц. Атанас Мангъров.

Бившият държавен глава коментира и дали чрез кандидатурата за депутат на Мангъров АБВ търси предизборна популярност. ,,Когато съм създавал АБВ, съм залагал на едни почтени цели и именно около това се обединиха много ярки и силни фигури и бих искал този образ на АБВ да бъде запазен. По-добре да си по-малко популярен, но да останеш почтен“, заяви той.

Първанов коментира и действията на настоящия държавен глава Румен Радев.

Президентът е такава фигура, която трябва да бъде обединител на нацията, да олицетворява единството на нацията, както е записано в Конституцията. Освен това той трябва да бъде и коректив на правителството. Румен Радев най-вероятно ще остане ярка опозиция на правителството, какъвто е бил в последните четири години. Не може да имаме други очаквания, след като такива са били първите му четири години. Има един тънък момент, свързан с парламентарните избори“, коментира експрезидентът.

,,Президентът казва, че не бива да има задкулисни действия, но без преговори няма как да стане. Толкова противоречиви са партиите, които се очертават като бъдещи парламентарни формации, че няма как да няма тежки преговори.

Надявам се на компромиси в името на националния интерес на държавата, а президентът трябва да бъде посредник – и социален, и политически. Във времето на учителската стачка, която продължи няколко месеца, в президентството се събраха представители на правителството, парламента и синдикатите и бе намерена правилната формула. С други думи, президентът трябва да има споделена отговорност“, коментира Първанов.

,,Нормално е в предизборна обстановка да се говори по-малко за коалиции. Това се прави след като са ясни изборните резултати. Но е факт, че има прекалено тежка нетърпимост в българската политика. Така беше и през 2005 г., когато формирахме тройната коалиция“, отбеляза бившият президент.

На въпрос за коалиция между ГЕРБ и БСП Георги Първанов бе категоричен, че такава е невъзможна. „Скептик съм, такава коалиция не е възможна. Хората, които са представлявани от тези партии, създадоха прекалено голяма нетърпимост помежду си“, отвърна той.

„Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват. Трябва да има обединение, но мисля, че резето хлопна“, каза Първанов за опонентите на премиера.