KAT с призив: Снимайте и ни сигнализирайте за агресивните шофьори

полиция

Полиция с призив към гражданите на снимат и да им сигнализират за агресивни шофьори. Сигналите могат да се подават на телефон 112, а записите – на имейлите, посочени за контакти в сайта на МВР. Това каза по време на брифинг гл. инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“ при ГД „Национална полиция“, предаде Нова тв.

Както вече ви информирахме вчера органите на реда започнаха засилени проверки по пътищата в страната. Акцията ще продължи до утре и ще обхване както населените, така и извън населените места, съобщи гл. инспектор Близнако.

Целта на операцията е да се запази тенденцията от миналия месец за намаляване на жертвите при пътно-транспортни произшествия. През януари се наблюдава 30-процентен спад в сравнение със същия период на 2020 година.

Близнаков съобщи, че 62% от всички тежки пътно-транспортни произшествия се случват в населените места, а 43% от инцидентите са с участието на пешеходци.

При акцията от последните пет дни са установени 126 души, шофирали след употреба на алкохол, 58 – след употреба на наркотици и 1310 неизползващи предпазни колани. Констатирани са 714 случая, при които пешеходците са нарушили правилата за движение, а 48 водачи са отнели предимство.