Само в 7DniSofia.bg

Голям скандал и взаимни обвинения на конференцията на БСП в София

БСП

С голям скандал и взаимни обвинения между двата лагера в БСП започна конференцията на градската организация в София, която трябва да нареди червените листи за трите столични района. 87 са общо номинираните за кандидат-депутати от БСП в София, пише „24 часа“.

Конференцията за първи път се провежда онлайн поради епидемиологичната обстановка и здравните мерки заради COVID-19. И се излъчваше на живо във фейсбук, а водещ е общинският съветник Иван Таков.

Разправиите започнаха още в началото със спорове по технологията на самия вот за листите – как точно да бъде организирано гласуването в трите избирателни района и от колко души да се състои избирателната комисия, която ще брои резултатите и ще реди окончателните списъци с кандидат-депутатите по вишегласие. Предложението на градското бюро, начело с Калоян Паргов, бе да има по 3 изборни бюра във всеки от трите МИР-а и една централна изборна комисия, която да обобщи. Опонентите на градското ръководство, начело с Георги Свиленски и Анна Янева, поискаха да има по едно изборно бюро на район. В разразилия се спор се чуха дори взаимни обвинения в опити за контролиране на вота.

В опит да помири лагерите, Янаки Стоилов направи компромисно предложение, което бе приемливо и за двата – да има по 1 голяма изборна комисия и 2 изборни бюра на район. И беше подкрепен от повечето делегати, независимо на кого симпатизират.

В крайна сметка на гласуване бе подложено първо направеното от бюрото на организацията предложение, което бе поименно и отне около 40 минути, резултатите предизвикаха спор. Таков отчете цифри в подкрепа предложението на градското бюро, а Анна Янева обвини него и тези, които броят, в лъжа. По настояване на Жельо Бойчев Таков изчете отново резултатите и те показаха разделение почти наполовина на делегатите.

Разделянето на конференцията на две агитки ще продължава да води до понататъшното ни затъване, предупреди Янаки Стоилов. Той призова другарите си да се отрезвят. Как искаме да печелим доверието на хората, като сами не можем да си имаме доверие, попита Стоилов.

„Ние членове на една и съща партия ли сме? Как стигаме до такива отношения след толкова години заедно“, попита пък Антон Кутев. Как се явяваме на избори така и как ги печелим, не скри разочарованието си той.

Ставаме смешни в очите на целия свят – с този аргумент делегати поискаха прекъсване на излъчването във фейсбук. И то бе спряно. В момента е дадена почивка за изчистване на спорните моменти.