Нов удар по джоба на кандидат шофьорите

шофьорска книжка

Готвят нов удар по джоба на кандидат шофьорите. От тази пролет се очаква цените на курсовете да скочат до 1000 лева. Вече има школи, които предлагат такива за цена от 850 до 950 лева, информира Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

„Плавно се вдигат и цените на горивата и в началото на пролетта това ще се отрази и на шофьорските курсове“, поясни Иванов пред Монитор.

Той допълни, че броят на желаещите да получат шофьорска книжка е поти постоянен по демографски причини. Именно за това доказаните школи се оплакват от липса на клиенти.

„Няма наплив. В условията на пандемията хората, от една страна, се страхуват, а, от друга – нямат и финансова възможност за шофьорски курс, независимо че цената не е пипана от години назад“, каза той. Той припомни, че има оферти за по 300 лв., които обаче след това излизат на кандидатите по 1300, защото, от една страна, в първоначалната цена не се включват изпитите.

Иванов обясни, че заради лошата подготовка кандидатите за водачи на МПС-та биват късани и се налага да се явяват на изпити повече пъти.

Според Трендафил Маринов, председател на Българския автоинструкторски съюз,  се наблюдава по-голямо желание на хора на по-висока възраст да идват да се записват за кандидат-шофьори, като причината е страхът да се возят в обществения транспорт.

Той изрази и недоволство от Наредбата за обучение на бъдещите шофьори, която скоро трябва да влезе в сила, а не е била обсъдена с бранша. „Там има текстове, които няма да подпомогнат обучението, а само ще натоварят икономически бранша. Това касае семейните фирми в малките населени места, няма да могат да покрият тези условия ще трябва да прекратят този вид дейност“, каза още Маринов.

 


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории