Само в 7DniSofia.bg

Тя е жена със силен дух: 99-годишна софиянка пребори коронавируса

баба стана

99-годишната баба Стана Стефанова от София за пореден път показа, че е жена със силен дъх. В края на миналата година тя разбра, че е заразена с коронавирус чрез PCR тест. И го пребори за три седмици, предаде Нова телевизия.

„Много ми се виеше свят. Не можех да стоя на краката си, да пазя равновесие. И най-лошото – не можех да ям, храната ме отвращаваше”, разказа баба Стана.

Тя е имала нелек живот. 34 години е работила в шивашко ателие. Преживяла е и Втората световна война. Преди години печели битката и с рака. Не се е уплашила и когато разбрала, че е болна от коронавирус.

„Като ми казваха, че съм заразена, аз им отговорих, че и това ще мине. Никога не съм губила надежда”, споделя жената.

99-ия си рожден ден възрастната жена посреща в плен на вируса. Но това не я кара да губи надежда. А заедно с нея е семейството ѝ. Разказва, че е преборила коварното заболяване благодарение на малката ѝ внучка, която била до нея денонощно и се грижила за нея. Хранила я като бебе.

Боряна Стратиева е внучката, благодарение на която жената се е излекувала. Според нея не е имало варианти да изпратят баба Стана в болница, защото е било възможно да се случи най-лошото. Съмнява се, че лекарите биха ѝ обърнали достатъчно внимание. Разказва, че възрастната жена не е могла да диша, била с ниска сатурация и много висок пулс, но се справила с проблемите благодарение на три антибиотика.

Правнучката Карина Стратиева пък описва баба си като герой. За 23 години никога не я е видяла да плаче. Има и  много силен характер. А за Стана Стоянова най-големият подарък е всички членове на семейството да са живи и здрави. А те пък се надяват да отбележат 100-ия ѝ заедно.