Шефът на РЗИ – София притеснен: Може пак да затегнем мерките

данчо пенчев

По отношение на коронавируса София отново е влязла в червената зона на заразата. Ситуацията пак е почнала да стана напрегната и тревожна. Това каза директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев пред bTV.

„Вчера имаше и събиране при проф. Ангелов с ръководителите на големите болници. Започва плавното повишаване на хоспитализациите в София-град. Мерките бяха разхлабени преди да получим тази информация. Към момента либерализираните мерки са внимателно прецизирани. Отвориха се само някои молове и фитнес зали. Заведенията ще останат затворени. Очакваме развитието на заболеваемостта, което ще ни даде индикации за това, което ще направим. Абсолютно е възможно пак затягане на мерките“, коментира Пенчев.

Той допълни, че проф. Ангелов ясно е казал при каква заболеваемост ще се стигне до ново затягане на мерките – около 600 на 100 000. По думите му за децата засега няма да се затягат мерките. Пенчев посочи, че в началото на пролетта ще има достатъчно избор на ваксини за пациентите, които искат да се имунизират срещу коронавирусна инфекция.

Попитан колко са констатираните нарушения в София, Пенчев посочи, за последната седмица са направени 200 проверки на молове, фитнеси, заведения за обществено хранене. „Изготвени са 21 акта. Никога не влизаме под прикритие“, добави той и призна, че има недостиг на кадри в столичната РЗИ.