Само в 7DniSofia.bg

Как по-точно мисли да ни управлява гологлавият господин с оркестъра!? Само с музика не става

Слави Трифонов

Ако сте на политическа вълна, горещо препоръчвам да гледате записа от гостуването на Сашо Диков в шоуто на Слави Трифонов. Не заради дежурните монолози на гнева, много е вероятно това да бъде единственото предизборно интервю на Дългия.

Да, точно така, водещият бе интервюиран от госта си, на няколко пъти чак се възмути, че го залива с въпроси за предстоящия вот, вариантите за съставяне на мнозинство и правителство. Дори да е било режисиран предварително, от този разговор електоратът извлича голяма полза за правилното си ориентиране. Освен това е много ефектен – никой освен Диков не би си позволил да каже на Трифонов в очите, че е комплексар и трябва малко да успокои егото си.

В резюме, лидерът на “Има такъв народ” е категоричен, че

няма да влиза в

коалиции с

ГЕРБ, БСП и ДПС

Не е съгласен и с тезата, че без Нинова опозицията не може да изтласка статуквото, защото очаква много по-голяма подкрепа от тази, която му вещаят социологическите проучвания.

Последното допитване на изследователския център “Тренд” нарежда неговата партия на трето място след ГЕРБ и БСП, но Трифонов казва на Диков: “Ще видиш!” Намеква, че не е изключено да стане втора сила, което би увеличило шансовете му да получи и реализира мандат за съставяне на правителство. Отхвърля обаче и възможността да участва в обединение на опозицията, Мая Манолова не я споменава в добрия смисъл, а и с

“Демократична

България” едва

ли ще дружи,

щом те са склонни да преговарят с Нинова и харесват Румен Радев.

Всичко е “може би”, разбира се, но досега по темата “Слави” се упражняват само медиите и тук-таме разни “сбърканяци”, както казва Диков. За първи път не четем стената на водещия във фейсбук, а чуваме отговори от самия него.

Не че не сме били вече свидетели на големи засилки. През 2001-а Иван Костов каза: “Хипотези не коментирам”, когато го попитах за “24 часа” готов ли е да загуби изборите от царя. Не може обаче да отречем, че “Има такъв народ” е най-интересното събитие във вътрешната ни политика от “Гергьовден” и “Новото време” насам. Тази партия е интригата на вота!

Досега стратегията й е

уникална не само

за България – за

цялата планета

Не се сещам друг народ да е подкрепял отсъстващи лидери. Да е гласувал доверие на някого, който го няма!

Няма го на площада, няма го на преговори на опозицията, няма го на срещите при президента, няма го и тва е!

Телевизионният му рейтинг е безспорен, но той се отнася до шоубизнеса. Политическият е нещо съвсем различно. Показателна е например кариерата на покойния Жорж Ганчев, който също умееше да прави шоу, но никога не стигна до изпълнителната власт.

На тази арена освен очарование водачите трябва да разполагат и с готови отговори: на кого ще поверят икономиката, какви реформи предвиждат във финансите, социалната политика, правосъдието, вътрешната сигурност… милион тегави теми.

Слави и сценаристите му са силни по анализите и философските дебати, но нямаме никаква представа от управленските им качества, не знаем на какви експерти ще разчитат (червени или независими), на коя линия ще застанат. Уникалното в конкретния случай е, че може

изобщо да не им

се наложи да

дават съществени

предизборни

отговори

Българските социолози нямат навика да проучват отрано профилите на избирателите, както правят примерно в Щатите. Там се знае предварително, че за Тръмп гласуват най-богатите и латиноамериканците, а за Байдън – новите леви либерали, средната класа и модерната градска интелигенция.

От друга страна обаче, основният магнетизъм на Слави се дължи не на ораторското майсторство, а на музикалното му творчество с “Ку-ку бенд”. Хитрото “отровно трио” пускаше албумите им на жълтите павета през лятото и известно време протестиращите живееха с щастливото внушение, че Трифонов е един от тях. На широките народни маси им е достатъчно да чуят “Едно ферари с цвят червен”, за да подкрепят човека с оркестъра.

Ако със своята отсъстваща стратегия и музикален фон “Има такъв народ” наистина успее да надвие електоралната мощ на ДПС и БСП, и Байдън трябва да им каже “Евала!” – дори на него му се наложи един-два пъти да се яви на живо пред избирателите си.

Би било маркетингова победа, но все пак победа.

Днес, опирайки се на данните от “Тренд”, виждаме, че ГЕРБ продължават да водят класацията, а Слави е най-очевидният им партньор за съставяне на кабинет. Сашо Диков е потресен от вероятността “Има такъв народ” да се превърне в “патерица” на Борисов, но такива са политическите реалности, а ние засега още само слушаме музика.

ДИЛЯНА ЦЕНОВА, 24 часа

Забележка: Заглавието е на редакцията

 


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории