Борисов призна, че не може да се справи с нещо: Това е! Струва милиарди, за да го спрем

11

„Това е природата“, заяви премиерът Бойко Борисов, който направи инспекция на укрепителните дейности в района на срутището по пътя за Своге.

Министър-председателят обясни, че единственият сигурен начин да се спрат естествените процеси е да се отрежат на 45 градуса наклон – а това би било изключително скъпо. Затова винаги се предпочита по-лесният вариант да се поставят мрежи.

„Заделяме десетки милиони за ремонти по старите трасета, може би над 10 млн. лв. ще отидат за свлачища. Единственият шанс да се предотврати подобно нещо, е да отрежем с 45 градуса наклон. Това са милиарди и още по-лошото е, че след това ще тръгнат свлачищата, защото виждате колко е високо и къде е. Затова мрежи… Мрежи, вместо два пъти три пъти да минават по трасето да чистят камъните, защото там където няма мрежи, има камъчета. Вижте къде и в какви условия работят хората, и ако им дадем повече зор и стане някой нещастен случай, дали ще е по-добро. Нощно време не им давам да работят, защото те също са деца и съпрузи на някого, добави Борисов.

Борисов даде информация и за укрепването на пътя за Рилския манастир. Там ще бъде сложена т. нар. „тунелна шапка“, който трябва да удържи 100-метровото срутище.

В понеделник вътрешният министър ще свика комисията по аварии, защото е имало подобно свлачище над Благоевград. За укрепването му ще бъдат отпуснати над 4 млн. лв.

На инспекцията Борисов беше придружен от министъра на околната среда и водите Емил Димитров, регионалния министър Петя Аврамова и заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.