Социолог: Слави не може без БСП и ГЕРБ! Отрицанието на Румен Радев става все по-голямо

Слави Трифонов

Социологът Димитър Ганев коментира последното изследване на социологическа агенция „Тернд“ на нагласите за следващите парламентарни избори.

„Избирателната активност е ключът към тези избори. Навсякъде, където се проведоха избори последните месеци, активността беше по-ниска. Последно в Румъния – гласуваха едва 1/3. От няколко месеца различни политически формации атакуват отсега легитимността на вота заради невъзможността да се гласува по начин, който те искат – по пощата, заради неприемането на техни предложения в избирателното законодателство.

За първи път ще гласуваме с машини, не е възможно всичко да премине безпроблемно плюс ниската избирателна аткивност ще даде повод на различни политически субекти да оспорват изборите“, каза Димитър Ганев.

От октомври насам виждаме една структура на електоралните нагласи, която е сходна, няма кой знае каква изненада, добави той.

Резултатите от изследването на Тренд
Резултатите от изследването на Тренд

„Нека имаме предвид, че това е моментна картина, има кампания, тепърва ще се подреждат листи. Прогнозата е, че това могат да бъдат основните субекти, върху които ще съсредоточим своето внимание през следващите два месеца. При ниска избирателна активност партии с твърди електорати повишават своя резултат.

Привържениците на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов са по-мек електорат, докато този на ДПС е много по-мобилизиран. При такава ситуация местата на „Има такъв народ“ и ДПС могат да се разменят“, обясни Димитър Ганев.

Коалиция от по-малко от три партии много трудно може да бъде направена, прогнозира той. Това е много трудно постижимо.

„Ще има коалиция или около ГЕРБ, или около БСП. Друг тип конфигурация почти не е възможна, чисто аритметично го казвам“, подчерта социологът от „Тренд“. И добави, че всички партии дотук, особено от извънпарламентарните, заявяват че няма да правят коалиция с партиите в днешния парламент.  Поради това Димитър Ганев не изключи предсрочни избори тази година или правителство с кратък мандат до президентските избори, когато могат да се проведат избори 2 в 1.

Има сериозно покачване на отрицателните оценки към Румен Радев, каза още Димитър Ганев.