Парадът на фалшивите герои: От Мая Манолова до онзи човек на мутрите от ВИС

7 Dni Sofia25.01.2021
мая манолова, николай хаджигенов

Всеки ден в българското медийно пространство се въртят едни и същи хора. Мая Манолова, Бабикян, Хиджигенов, Христо Иванов, Атанасов, Александър Маринов, Илиян Василев и подобни. От една телевизия в друга. От едно предаване в друго.

Едни и същи тези, едни и същи въпроси, едни и същи опорни точки и отговори. Парад на фалшиви герои. С изпрани биографии. Те вече не са за Пеевски, не са от БСП, не са били вносители на лобистки законодателни промени, не са агенти на Държавна сигурност и комунистически номенклатурчици. Те са бъдещето. Според тях.

Те ще управляват, ще ревизират, ще правят Народен съд. Бъдеще в миналото. Има такова глаголно време в българския език. Щях да пиша, щяхме да пишем. Та и тези фалшиви герои щяха да се борят с мафията, но нямаха желание.

Българските медии са се превърнали в криви огледала, където дебелият излиза слаб, а слабият нисък. Така пречупени през оптиката Христо Иванов, дете на тежка комунистическа номенклатура, е ултрадесен, борец срещу комунизма, а Мая Манолова-дисидент, боркиня срещу мафията, репресирана от режима. Агентът на Държавна сигурност Илиян Василев, с псевдонима „Сашо“, е борец срещу Путин, комунистите, Русия и Тръмп взети заедно. Друг агент на ДС-„Майстора“ (Александър Маринов) ни обяснява нещата от живота и политиката. Той ги разбира нещата покрай приятелството си с мутрите от ВИС. Дето сега и той се бори с мутрите.

Няма събота, няма неделя. Няма почивни дни, няма празници. Мая, после Христо или обратното. Толкова ли няма други? Явно няма. „Пиарите“ на тези са им казали нито ден без изява, ако не директно в предаване, то протестче за ланския сняг, с пет души, но пък в централните новини на телевизиите.

Мая гони Борисов, Мая разкрива наркооранжерия на Околовръстното, Мая…

Христо Лодкаря щурмува Росенец… И това не е безплатно, не си мислете. Вижте ДБ. Не са си върнали надвзетите субсидии, но харчат стотици хиляди за платени публикации в социалните мрежи.

Айде стига с тая боза, бе!

Просто е. „Пиарите“ на тези фалшиви герои си мислят, че като цял ден са в „тиливизорите“ подкрепата за тях расте главоломно. Нищо подобно. Още две-три изяви на ген. Атанас Атанасов по телевизиите на темите „Коалиция с БСП“ и „Подкрепа за Румен Радев“ и ДБ ще гледат и следващия парламент отвън. Същото, но с обратна сила, важи и за Манолова и нейните пажове-Настимир, Делчев, Белчев и Бабикян.

Още две три изпълнения като „язовири в квадратни метри“, „наркооранжерии“ и други глупости от типа „една жена каза“ и Манолова ще прави компания на Лодкаря извън Народното събрание. Времената на „телевизията тях роди ги и ги прати в парламента“ отминаха. Няма да бъдете новите Волен Сидеров и Николай Бареков. Между другото и двамата завършиха политическите си кариери с крах. Но това е друга тема.

Да си опозиция на властта не е толкова просто и лесно както някои фалшиви герои си мислят. Отиваш в БНТ, БНР, пускаш си душата, громиш Борисов и си вече супер, герой. Ето Илиян Василев-„Сашо“ чака вече три години да го арестуват, но никой не го арестува. Не, не е така.

Трябва да представиш и отстояваш ясна и аргументирана алтернатива. Не само да крякаш: „Оставка!“ Или „Дайте да свалим Борисов, пък после ще мислим“. Няма кой да ви се върже с тази перспектива. А и нещо в главата трябва да имаш, както и нещо зад гърба си.

Иначе си като любимия на ген. Атанасов президент Радев. Кръгла политическа нула, но със самочувствие. Така ставаш за смях.

Какво има зад гърба си баш десният опозиционер Христо Иванов? Две години трудов стаж като министър. Толкова. През другото време на издръжка на чуждестранни фондации, а сега се препитава от пари на симпатизанти. Той будка за вестници не е управлявал, те министър го направиха.

Ако го срещнеш на улицата и го поздравиш, той ще ти каже: Гешев и съдебна реформа. Като часовник с кукувичка. Едно и също. Какво имат зад гърба си Настимир, Делчев, Бибикян и Хаджигенов? Нищо. Първите двама бяха депутати в предишния парламент. Някой запомни ли ги с нещо?

А Манолова? Номенклатурен комсомолски кадър, зам.-председател на парламента, съвносител на поправката Ванко 1, автор на фалшивия скандал „Костинброд“, автор на калпави закони ? Човекът предложил Пеевски, по нейни думи.

И тези ни учат на морал. Ми погледнете първо бъдещия си коалиционен партньор Корнелия Нинова. Те затова ГЕРБ я бъхтят на толкова избори. Защото празните приказки не са алтернатива. До вота на 4 април ни чака само това. Парад на фалшивите герои. Масирано, до втръсване. След изборите пак същото, фалшификации и т.н. Вие си знаете. Не чакайте хора от миналото да ви коват бъдещето.

Иван Михайлов, Breaking.bg