ВАЖНО! Ето промените за прием в детските градини в София! Общината плаща на неприетите деца

7 Dni Sofia21.01.2021
Детска-градина

От тази година критерият за уседналост става водещ за прием в детска градина в София. Новите правила за прием ще важат за първото класиране, което ще се проведе на 14 май.

При него тежестта на адресната регистрация се увеличава като критерий за прием на децата. Това е една промяна, която се обвързва и с усилията на държавата да обхване колкото се може повече деца в предучилищното образование. Знаете, че вече има задължителен обхват на 4-годишните. Това заяви зам.-кметът на столицата по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

„До момента децата получаваха 3 точки за постоянен адрес на един от родителите, а 2 т. – за настоящ. Сега ще се получават 4 т. за непроменян повече от 3 г. постоянен адрес в София, а 3 т. – за настоящ. Важно е да подчертая, че промени в рамките на София, тоест преместване от един квартал в друг, няма да се счита за промяна. Остават 2 т. при кандидатстване в градина, която се намира в същия район, в който е и адресната регистрация. Тоест принципът, който важи при приема в 1 клас – децата да учат във възможно най-близкото до дома им училище, остава и за приема в детска градина“, обясни доц. Чобанов.

В края на март ще бъдат обявени свободните места за първото класиране, а родителите ще подават кандидатурите до 7 май в електронната система. Доц. Чобанов напомни, че се работи и по пускането на електронна система за прием в 1 клас.

Подготвят се и нормативни промени, които предвиждат 100% освобождаване от наем на децата, приети по социални критерии.

Между 2000 и 3000 деца ще могат да кандидатстват за компенсация, че не са приети в детски градини в София. Работим за това кандидатстването да става електронно, уточни доц. Чобанов.