Лили Иванова за здравния министър: Обичам, те, професоре, ти знаеш защо!

лили иванова

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е сред малцината близки до сърцето на легендата Лили Иванова. Човекът, който координира ваксинирането в България, се оказа един от най-близките приятели на естрадната икона. Приятелството им датира от 15 години и е многократно изпитано във времето.

Двамата се сближили още по времето, когато медикът бил шеф на Александровска болница. Той помогнал на певицата в труден за нея момент, с което спечелил нейната признателност. Проф. Ангелов бил наясно с всички болежки, които я тормозели, но бил изключително дискретен. За това изпълнителката на „Ветрове” призна още през 2014 г. по случай годишнината от основаването на болничното заведение, която бе отбелязана с концерт в Зала 1 на НДК.

„Тук съм, защото обичам българските лекари, защото обичам д-р Костадин Ангелов. И проф. Богов обичам, те си знаят защо… Тук съм, защото медицинският персонал на Александровска болница заслужава на своя празник да получи най-доброто, най-голямото уважение от всички нас. Искам да ви пожелая здраве, много сили, защото те са ви необходими, успех. Поклон пред вас, медици!“, призна изпълнителката на вечния хит „Камино”.

Проф. Ангелов имал запазени безплатни билети за всеки неин концерт, той пък не пропускал личен празник на Вечната Амбър и я отрупвал с букети. Последният подарък за певицата бил за новогодишните празници. Освен цветята, медика й пратил изискан парфюм и луксозни ръчно правени белгийски шоколадови бонбони.

Самата Лили никога не е говорила за здравословните си проблеми. Проф. Ангелов, както и останалите медици, които крепят здравето й, пазели лекарска тайна по отношение на нейните болежки. Макар че няколко пъти бе засичана в различни лечебни заведения, самата Лили твърди, че се радва на удивително добро здраве за възрастта си. В резултат на строгия си хранителен режим, 81-годишната певица се сдобила с остеопороза, анемия, високо кръвно и бъбречни проблеми. За здравето й се грижели най-големите светила в медицината, които обаче не били магьосници.

От десетилетия естрадната звезда не допуска случайни хора в обкръжението си, а близките й приятели се броят на пръстите на едната й ръка. Рождения си ден на 24 април всяка година Лили отбелязва в съвсем тесен кръг. „Каня между 7 и 9 души, които са ми най-скъпи“, признавала е тя. Здравният министърсъщо бил един от тях.
Лили никога не забравяла неговите лични празници. Дори за последния му рожден ден на 7 юни миналата година звездата го поздрави с откровено и мило послание в своя профил във фейсбук. Месц по-късно, през юли, Лили бе сред първите, които му честитиха поста здравен министър.

Освен приятел, здравният министър е и почитател на творчеството на Лили. Той неколкократно е отправял покани към нея да пее на събития, свързани с болницата, която ръководеше, а тя винаги ги приемала на драго сърце, без да прави пазарлъци за хонорара си.

„Може би повече от 15 години вече се познаваме, тя е един от моите приятели, които са най-дисциплинирани, най-честни, тя не обича фалша, от самото начало на епидемията тя не излиза от дома си, тя казва – щом така трябва, така ще бъде. Не поставя никога под съмнение мнението на лекарите, на медиците, това не е първият й жест към нас, винаги на всички нейни концерти и събития тя кани свои приятели медици, сестри, като така ни кара да се чувстваме специални. Вие знаете, че тя е завършила училище за медицински сестри във Варна преди години, работила е като медицинска сестра и винаги проявява отношение към медиците, което го демонстрира в най-чистите си чувства, с много голяма любов. Тези неща са много рядко срещани в нашия свят в момента“, каза за нея проф. Ангелов, след като през април Лили дари букетите от рождения си ден на здравните работници в Александровска болница.