Васил Божков се показа от Дубай: Вече съм свободен, вадя пистолета!

7 Dni Sofia17.01.2021
Васил Божков

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения, сред които за подбудителство към четири убийства, за изнасилване, рекет и пране на пари, пусна демонстративни снимки в своя профил в инстаграм. 

На две от тях се вижда, че математикът от Велинград, с пура в ръка, чете на английски прочутия роман на Фьодор Достоевски „Играчът на рулетка“. В творбата на великия руски класик се разказва за младия Алексей Иванович, който е учител на децата на разорен генерал. Той е влюбен в доведената му дъщеря Полина, в чийто живот има твърде много тайни.

Във въображаемия град Рулетенбург, моден балнеокурорт и хазартен център, се срещат обеднели аристократи и богати парвенюта, авантюристи и несретници, безогледни мошеници и скучаещи светски особи, леки жени и лековерни мъже. Любовни триъгълници се създават и разпадат, човешките съдби се решават от случайността в игралните зали – шеметна е въртележката от страсти, еднакво унищожителни са любовта и рулетката. В романа стават до болка осезаеми магията на казиното и магията на великия и вечно модерен Достоевски.

Както е известно, руският писател е обожавал рулетката и картите, като в романа разказва собствените си преживявания.

Може би и самият Васил Божков се идентифицира с „Играчът на рулетка“.

Освен това олигархът публикува и своя снимка с провокативна тениска, на която се вижда мъж с насочен пистолет. Фотографията очевидно е направена в Дубай, където дневните температури достигат 26 градуса. Божков избяга в ОАЕ точно преди година и оттам създаде партия „Българско лято“, която възнамерява да се яви на парламентарните избори на 4 април.

Интересното е, че на снимката Божков е на оживена улица, които потвърждава новините, че му е свален домашния арест от дубайските власти. Никога досега, откакто е в емирствата, беглецът не беше пускал снимки от града.